LIFESTYLE

Moestuin Journal #3 – klein beetje uitstel van executie?

Afgelopen week was alweer de laatste week van de moestuinactie van Albert Heijn. Hopelijk heb jij jouw favoriete moestuintjes kunnen scoren! Het was voor mijn moestuintjes een zware week, te wijten aan de paasdagen. Maar ze hebben het voor nu overleefd, of is het uitstel van executie? Kijk maar mee!

AH moestuintjes komkommer

Dag 28: 14 april 2017

Mijn dag begint met een push-melding van mijn moestuin-app. Ik heb er in plaats van verzorgtaken nu ook ineens groeitaken bij. Het is dag 15 van de nieuwe moestuintjes en mijn app vindt dat het tijd wordt om ze te meten om te kijken welke plantjes al verpot moeten worden. Het gaat over de radijs, de rucola en de spinazie. Ik ben bang dat de app gelijk heeft, maar ik heb op dit moment niet zoveel potjes meer over en zal dus eerst nieuwe potten en potgrond moeten halen voordat ik ze kan verpotten. En ik ben dit weekend weg, dus ik heb eerst even geen tijd om ze te verpotten. En om eerlijk te zijn heb ik bij de radijs en de spinazie niet zoveel prioriteit om ze te verpotten. Ik heb al een radijsplantje van vorig jaar verpot, die heel goed gaat, en de spinazie die ik vorig jaar had werd een enorm verwilderde bos groen. Oh en ik heb gelezen dat de spinazie nogal kieskeurig is qua grond, en groeiplaats en de planten die bij ons wonen hebben niet zoveel om kieskeurig over te zijn.

De planten die ik al verpot heb (radijs, komkommer en cherrytomaat) maken het zeer goed. Ik zie ze per dag groeien en dat doet me deugd. Nog even de maand uitzingen in de vensterbank en dan kunnen ze naar buiten. De wortel die ook verpot is doet het iets minder goed, maar dat komt waarschijnlijk omdat die niet op een goede plek stond. Ik heb hem daarom ook verplaatst en ik hoop dat het nu dan ook wat beter zal gaan.

AH moestuintjes tomaat cherrytomaat

AH moestuintjes komkommer

AH moestuintjes radijs

AH moestuintjes komkommerplant

AH moestuintje tomaat

AH moestuintjes kweekbak wortel

AH moestuintjes verzamelbak

Als je met je muis over het plaatje heen gaat, zie je hoe het er 8 dagen geleden uit zag.

Zoals je ziet zijn ook veel van deze tuintjes al heel erg toe aan een grotere bak, maar is het nog steeds een beetje uitstel van executie. Ik hoop het meest dat de tomatenplanten en de komkommerplanten lukken, want bij die groenten heb ik het meest belang. En ook vanwege de ruimte vrees ik voor de bloemen. Verder heb ik natuurlijk ook best wel veel bloemen die niet per se noodzakelijk zijn om te houden. Dus als ik volgende week deze moestuintjes echt ga verpotten zal ik even kritisch moeten zijn in wat ik ga houden, en hoeveel van iedere plant er mogen blijven. Ik heb bijvoorbeeld al 5 tomatenplanten, maar in het tweede moestuintje zijn maar liefst 8 tomatenplantjes opgekomen! Daarnaast heb ik niet de ruimte om -tig emmers neer te zetten met plantjes, dus groenten als paksoi zullen waarschijnlijk geen lang leven gegeven zijn. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat het beloop van zo’n groente is, dus ik ga nog wel kijken voor een diepe bak waar dit soort groenten in kunnen.

Moestuinbenodigdheden

Ik moest dus op zoek naar mogelijkheden om de rest van de moestuintjes in over te potten en kwam afgelopen week bij Action een hele afdeling vol met tuingereedschap en andere handigheden tegen. Ik had helaas niet de ruimte om van deze bakken mee te nemen (ik kwam namelijk voor wasmiddel en toen was mijn tas vol en ik moest Melle daarna nog ophalen), maar ik maakte wel een aantal foto’s om de spullen die ik gezien had te onthouden. Ik kwam onder andere plantenvoeding (€1,49) tegen, plantenspuiten (€0,59) in allerlei vrolijke kleurtjes, 10 liter samengeperste potgrond (€0,64) en allerlei super handige hangbakken (€0,99-€5,99-€7,99 p.s.). Wij hebben een vrij kleine tuin met een kleine schutting aan één zijde, dus het zou vrij handig zijn om aan die schutting wat op te kunnen hangen straks. Ik denk dat ik voor een van de grotere bakken terug ga, zodat ik daar wat meer verschillende planten in kwijt kan.

Dag 32 – 18 april 2017

Nadat we tijdens het Paasweekend 2,5 dag niet thuis waren trof ik bij thuiskomst een dorre bende aan. Ah verdorie! Snel gaf ik de moestuintjes water zodat ze hopelijk niet lang hun kopje zouden laten hangen. Gelukkig is het nu een paar dagen later weer stukken beter met de moestuintjes. Ik heb ze weer aardig goed op kunnen lappen. Maar dat ze zo snel toch droog komen te staan is ook wel een teken voor het feit dat ze eigenlijk zo snel mogelijk verpot moeten worden.

De grote planten doen het nog steeds prachtig goed, en daar ben ik heel blij mee!

In de volgende update zullen we meemaken welke moestuintjes de grote verhuizing zullen meemaken en overleven, en welke helaas alsnog sneuvelen. Ook zal ik nog twee nieuwe moestuintjes gaan zaaien die ik op de valreep nog heb kunnen bemachtigen; namelijk de zonnebloem en rode biet. Helaas heb ik een aantal moestuintjes niet in mijn bezit gekregen, waaronder het peultje waar ik toch ook wel heel erg nieuwsgierig naar was. Maar, ik mag in mijn handjes knijpen met mijn huidige verzameling en moet eerst maar eens mijn best gaan doen voor de zaailingen die nog verpot moeten worden.

Naar welke moestuintjes ben jij het meest benieuwd?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply