LIFESTYLE

Moestuin Journal #2 – moestuin on fire!

Jeetje wat gaat het dit seizoen weer hard met de moestuintjes. This moestuin is on fire! Ik verbaas me er steeds over, mede dankzij deze blogposts over mijn moestuin-in-wording, hoe snel die plantjes in een week groeien.

Dag 17: 3 april 2017

Voor de eerste moestuintjes is dag 17 aangebroken. En dat is te zien, het wordt tijd om ze te verpotten, maar niet vandaag, want ik heb geen tijd. We zijn vier dagen verder sinds de laatste foto’s uit de vorige moestuinupdate, en kijk hoe hard het gegroeid is! Sinds de wortel vier dagen geleden boven het zand is komen spieken zijn het echt al behoorlijke plantjes geworden. Het gaat vooralsnog dus echt super goed en dat is top. Ik ben erop gebrand dat er dit jaar tenminste één moestuintje gaat slagen!

Voor de nieuwste moestuintjes is het inmiddels dag 5, en de eerste plantjes beginnen te groeien. De rucolaplantjes groeien echt snel, de radijs komt ook al mooi op, en ook zijn er sprietjes verschenen bij de phacelia en het groot kaasjeskruid.

moestuin 2017 albert heijn moestuintjes

Woei! Wortel groeit ook snel!

Dag 18: 4 april 2017

Aan het eind van de middag heb ik nog even tijd om met mijn moestuintjes aan de slag te gaan en ze te verpotten. De grote moestuintjes uit de vensterbank zijn bijna 3 weken oud en worden echt te groot voor hun kleine potjes. De grotere potten staan al voor ze klaar, dus ik hoef ze alleen maar uit hun potje te halen en in de nieuwe pot te plaatsen. Ik ga de cherrytomaat, de komkommer, de radijs en de wortel verpotten. De wortel zet ik in de kijk- en kweekbak die ik van Albert Heijn heb gekregen. Die moet ik dus sowieso uit het potje halen. Veel plantjes kun je gewoon met het potje en al verpotten, maar ik kies ervoor om ze allemaal uit hun potje te halen en de plantjes wat beter kan verspreiden in de nieuwe pot.

De babyplantjes naar buiten, afscheid nemen van deze kleine potje in mijn plantenkasje.

De cherrytomaat uit het potje gehaald. Je ziet het zaadmatje zelfs nog zitten.

Voorzichtig heb ik de plantjes uit het zaadmatje en uit de grond gehaald, nu kan ik ze allemaal hun eigen plekje geven in de grote pot.

Verhuisd!

Komkommer verpottenNu is de komkommer aan de beurt!

Klaar! De komkommerplantes hangen nog een beetje want ze hadden dorst!

Alvast voorzien van stokjes staan ze weer op een mooie lichte plek in de vensterbank.

De radijs ook verpot.

En tenslotte de tomatenplantjes op hun plaats. Kijk hoe klein ze weer zijn!

De goudsbloem komt op met zaadje en al, grappig!

Dag 20: 6 april 2017

Ik maak even snel een foto van het hele overzicht in de verzamelbak, want er zijn weer nieuwe plantjes in aantocht! We zijn inmiddels op dag 8 aangekomen voor deze plantjes. De potjes met bloemen (goudsbloem, groot kaasjeskruid en phacelia) hebben wat meer plantjes in hun potje gekregen en bij het potje met cherrytomaat komt het eerste plantje omhoog! Ik ben benieuwd hoeveel plantjes er uit dit potje komen, want ik heb er al 5.

Dag 23: 9 april 2017

We zijn twee dagen niet thuis geweest en ik maak me een klein beetje druk om mijn kleine tuintjes. Ik moest ze soms twee keer per dag water geven en hoewel ik ze op de ochtend van vertrek van een flinke plemp water heb voorzien en Reinoud ’s avonds ook, kunnen twee warme dagen best wel eens funest zijn. Maar wanneer we thuiskomen zie ik ze al staan in de vensterbank. De komkommerplanten zijn ineens megagroot geworden en de tomatenplantjes steken ook ver boven de rand van de pot uit.

komkommer albert heijn moestuinKomkommerplant krijgt al formaat! Kijk die grote bladeren!

De cherrytomaten.

Radijsplantjes

En kijk dan wat er allemaal al in mijn kleine tuintjes is gaan groeien!

Komkommer, cherrytomaat en paksoi. Ziet u even dat er maar liefst 8 (!) tomatenplantjes groeien!

Kaneelbasilicum doet het gelukkig ook! Zo benieuwd naar deze plant!

De groei van de Phacelia loopt een beetje uit de hand, die moet echt heel snel verpot worden.

Radijs, rucola en kijk, twee sprietjes spinazie

Dille is nieuw, en meteen heel groot! Goudsbloem en groot kaasjeskruid.

moestuin kweek en kijk bak wortel
De wortel in de kweek- en kijkbak.

De grote afwezige in dit verhaal is de tuinkers. Die heb ik nadat de tuintjes zijn verpot in de keuken neergezet zodat ik de tuinkers op een cracker met kaas kon doen. De volgende ochtend zat er een slakkenspoor in en waren de blaadjes aangevreten. Jep, een naaktslak in onze keuken, bah! Maar dat kan gebeuren met dit mooie weer terwijl de deuren open staan.

Heb jij ook moestuintjes? En, hoe gaat het daarmee?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • avatar
  Reply chucky1012 april 12, 2017 at 2:19 pm

  Leuk om te zien hoe groot de plantjes al zijn geworden.

  Xoxo

 • avatar
  Reply Lieke van Veen april 24, 2017 at 4:52 pm

  Ik heb gisteren mijn drie moestuintjes in de bakjes gedaan. Ik heb 2x paksoi en 1x dille. Ik ben heel erg benieuwd hoe snel ze groeien.

 • Leave a Reply