LIFESTYLE

Moestuin Journal #1 – Let’s get this thing started!

Dit jaar liet de moestuinactie van de Albert Heijn iets langer op zich wachten, maar ze zijn er weer hoor! Sinds afgelopen maandag krijg je bij aankoop van €15,- aan boodschappen een moestuintje cadeau. De actie zal duren tot en met 16 april. Ik had nog wat moestuintjes over van vorig jaar die ik een paar weken geleden ook al heb neergezet, dus in deze eerste Moestuinupdate zullen er al wat mini-plantjes te zien zijn!

Dag 1: 18 maart 2017

Op zaterdag 18 maart haal ik de moestuinpotjes van vorig jaar weer tevoorschijn en zoek ik er een paar leuke tuintjes uit om het nieuwe moestuinjaar mee af te trappen. Het worden de tuinkers, komkommer, cherrytomaat, wortel en radijs.
Na twee dagen steekt de tuinkers al boven de aarde uit. Van de tuinkers had ik zeker wel verwacht dat er snel resultaat te zien zou zijn. Vroeger heb ik zo vaak tuinkers gezaaid op een natte keukenrol en ik wist dat deze zaadjes erg vlot zouden gaan kiemen.

Dag 9: 26 maart 2017

Het mag daarom ook geen verrassing zijn dat de tuinkers na een week al flink ver boven zijn potje is gegroeid. Ook is de radijs tevoorschijn gekomen! De radijs is nieuw voor mij dit jaar, want die heb ik vorig jaar niet gezaaid, dus ik ben heel enthousiast dat hij het dit jaar doet! Ik was toch wel benieuwd of het nog uit zou maken dat de zaadjes inmiddels al een jaar oud zijn. Twee van de vijf potjes doen het tot nu toe perfect.

Dag 12: 29 maart 2017

We zijn inmiddels een paar dagen verder en het gaat behoorlijk goed met mijn moestuintjes! In ieder potje staan kiemen, behalve in het moestuintje met de wortelzaadjes. Maar, zo heb ik gelezen, het kan wel twee weken duren voordat die zaadjes gaan kiemen, dus ik heb nog even geduld. De rest groeit razendsnel en ik begin alvast na te denken over het verpotten. Het zal een kwestie van dagen zijn voordat de plantjes hun eerste onderkomen ontgroeid zullen zijn. De vensterbank komt straks weer gezellig vol te staan.

Ik weet nog niet zo goed wat ik met de tuinkers aan moet. Deze sprietjes zou ik nu al af kunnen knippen en op kunnen eten. Maar het gaat hier om drie, vier sprietjes. Tuinkers is wel lekker op een broodje kaas, maar om er nou een paar sprietjes op te leggen is wel een beetje karig. Ik vind de tuinkers dus eigenlijk wel een beetje tegenvallen tot nu toe. Ik denk daarom dat ik er maar een experimentje mee ga doen om te kijken hoe groot hij wil groeien en wat er dan van terecht komt.

Dag 13: 30 maart 2017

Afgelopen woensdag werd er een fantastisch pakket bezorgd van de Albert Heijn met een heleboel moestuintjes. Donderdagochtend kon ik dan ook eindelijk aan de slag met de moestuintjes van dit jaar! Naast de moestuintjes kreeg ik ook een moestuinverzamelaar en een kweek- en kijkbak. Mijn moestuintjes ga ik dit jaar dus plaatsen in de moestuinverzamelaar, in plaats van in mijn plantenkasje. Ik heb nog geen keuze gemaakt voor de groente die ik in de kweekbak zal gaan doen. Ik zou wortel erg leuk vinden, maar die heb ik nog niet, op die van vorig jaar na, en daarvan moet ik nog afwachten of daar nog een plantje in zal gaan groeien.

Trouwens, de tip is over het algemeen om niet alle moestuintjes tegelijk te gaan zaaien. Als je niet zulke groene vingers hebt is de zorg voor 20 verschillende soorten plantjes wellicht teveel. Bovendien is het ook handig om jezelf af te vragen aan welk plantje je echt iets zult hebben. Ik denk dat ik vanuit praktisch oogpunt straks ook een paar plantjes ter adoptie zal af moeten staan, maar voor mijn blog wil ik gewoon zoveel mogelijk laten zien. Bovendien heb ik dit jaar een mooie collectie gekregen van Albert Heijn zodat ik jullie weer kan voorzien in een mooie serie blogposts.

Een moestuintje zaaien met behulp van de AH Moestuintje app. Wat handig!

Wat een vrolijke kleurtjes!

Zie je die kleine groene sprietjes? De wortel van vorig jaar doet het ook!

Moestuin app

Zoals je wellicht hierboven al hebt gezien kun je met behulp van de aanwijzingen in de app je moestuintje zaaien. Maar, er is meer. *tromgeroffel* Je kunt namelijk nog veel meer informatie vinden in de app. Je kunt er bijvoorbeeld een moestuinplan maken. Door bepaalde plantjes met elkaar te combineren kun je ze een steuntje in de rug geven. Sommige plantjes weren insecten af die bepaalde plantjes juist aantrekken. Als je die bij elkaar zet in je moestuin kan dit heel goed uitpakken. De verzamelbak is hier al op ingericht, maar ook in de app vind je zo optimaal mogelijk samengestelde tuintjes.

Ook kun je je gezaaide tuintjes toevoegen aan de app zodat de app ook voor jou een steuntje in de rug kan zijn. Je krijgt dagelijks een takenlijstje. In het begin staat er voornamelijk op dat je twee keer per dag de vochtigheid van de aarde moet controleren, of dat de grond niet te nat mag zijn. Ook geeft de app je een indicatie wanneer je het plantje moet verpotten en vraagt hij je op een zeker moment om je plantje te meten. Je weet dan zeker dat je het plantje op het juiste moment gaat verpotten en niet te vroeg bent. Zo heb je een leuke app om de progressie van je moestuin in bij te houden! Je kunt bijvoorbeeld ook foto’s van je moestuin toevoegen en een timelapse maken.

Ik vind het dit jaar ook weer helemaal leuk! Er zijn een paar toffe moestuintjes van vorig jaar vervangen voor nieuwe moestuintjes en de grote toppers zijn dit jaar opnieuw geïntroduceerd. Heb jij dit jaar al nieuwe moestuintjes gezaaid? Ik begon dit jaar dus inderdaad al iets eerder met mijn moestuintjes van vorig jaar, maar ik vind de nieuwe tuintjes ook weer helemaal leuk! Ik ben ook heel erg benieuwd naar de bloemen, en ik hoop heel erg dat dit jaar mijn tomatenplantjes het wel gaan redden en dat ik daar dit jaar wel een oogst van zal hebben. Gelukkig heb ik meerdere kansen. Ik denk trouwens dat de cherrytomaat mijn favoriet is. Naar welk moestuintje kijk jij het meest uit?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply