LIFESTYLE

De #PileavanJen – Grow, pilea, grow!

Al een half jaar ben ik een pilea-mama en ik word met de dag blijer van deze leuke plant. Nadat de groei een tijdje stil leek te staan, komen er sinds een aantal weken iedere week wel weer één of twee nieuwe blaadjes aan waardoor het sprieterige babyplantje ineens tot een mooie pilea begint uit te groeien.

pilea krijgt stekjes

» Lees hier de eerste post over de #PileavanJen «
» Lees hier de tweede post over de #PileavanJen «

Sinds de vorige blogpost over de groei van mijn pannenkoekenplant, 3 maanden geleden, is er weer heel wat gebeurd. Er zijn gelukkig niet meer bladeren bruin geworden en afgestorven, de teller is op 2 bladeren stil blijven staan. Wel zijn er weer een heleboel nieuwe bladeren aangekomen en wordt het steeds lastiger om ze te tellen. Ook heeft de pilea inmiddels een mooie stam gekregen en begint het al aardig op een volgroeide plant te lijken. Hij zal alleen nóg voller moeten worden!

pilea peperomioides groei26 maart 2017

Als ik naar de vorige foto’s kijk die ik van mijn pilea heb gemaakt schrik ik van het verschil. Ongemerkt is de plant toch  behoorlijk gegroeid! Dat is ook niet zo gek, aangezien het voorjaar inmiddels is aangebroken en de Pilea uit de rustperiode is gekomen. De pilea groeit nu in alle opzichten, zowel de bladeren worden groter als de stelen van de bladeren, en ook groeien er nu steeds sneller nieuwe bladeren aan. Het stammetje wordt steeds groter, de stelen steviger en de bladeren lijken steeds meer te gaan glanzen. Mocht je zelf een stekje van de pilea willen aanschaffen dan is dit de periode om dat te doen, omdat de plant in deze periode waarschijnlijk iets sneller groot zal worden dan mijn pilea gedurende afgelopen winterperiode.

3 april 2017

De Pilea blijft maar veranderen en na een paar dagen voel ik alweer de behoefte om het weer op beeld vast te leggen. Ik dacht eind maart dat het ineens hard ging, maar het ging daarna nog veel harder met de groei! Kijk hoe lang de stengels worden en hoe groot de bladeren zijn gegroeid. Ze bedekken een steeds groter oppervlak en ondanks dat het nog steeds wel een beetje het lelijke eendje onder de Pilea’s is, begint het er nu al echt op te lijken.
Inmiddels krijgt de pilea in plaats van één keer per week, twee keer per week water omdat ik merk dat de grond steeds sneller weer droog is. Dat zal vast ook komen doordat de pilea nu harder groeit!

pilea groei volle plant9 april 2017

En niet alleen de groei zorgt ervoor dat de pilea in verandering blijft, ook het zonlicht speelt een rol in de constante verandering. De pilea staat nog steeds in het plantenkasje in de vensterbank, en al na een dag is te zien dat de bladeren zich gaan draaien naar de raamkant. Dit zorgde op een dag (9 april dus) ervoor dat toen ik de pilea omdraaide, het er voor even zo prachtig vol uitzag. Dat moest ik even fotograferen. Dit is namelijk precies waarom ik een pilea wil, want kijk hoe prachtig deze plant eruit ziet als hij mooi vol is! Dit was helaas van korte duur omdat de bladeren door het omdraaien weer naar de raamkant gingen verplaatsen. Daarom denk ik dat de vensterbank niet de allerbeste plek is voor de plant omdat alleen de rest van de buurt dan kan genieten van de volle kant van de plant.

En dan mag ik ook het heugelijke nieuws brengen dat er een baby op komst is bij de pilea! Ik gaf de plant water, waarna de grond wat omlaag zakte en er ineens een paar groene puntjes tevoorschijn kwamen! Zo klein als ze zijn heb ik ze ook geprobeerd zo goed mogelijk te fotograferen, dus even goed kijken in de collage hierboven! Ik laat het babypilea’tje nog even zitten tot er wat meer gegroeid is, daarna zal ik het eerste stekje er vanaf gaan halen. In een volgende pilea-update zal ik dan alles vertellen over het stekken van een pilea.

pilea peperomioides met stekjes14 april 2017

Wat had ik gezegd? Een paar dagen later is mijn pilea plant gewoon weer het lelijke eendje uit de vensterbank en heeft de plant weer een sprietig en gek uiterlijk. Laten we deze collage dan even laten draaien om het stekje dat is gaan groeien en al heel snel duidelijk zichtbaar begint te worden! Er zijn ook twee andere stekjes gespot op de stam van de moederplant, dus binnenkort kan ik er sowieso al drie stekjes uit gaan halen. Yay! Nu deze plant aanzienlijk in formaat toe begint te nemen, en ook nog eens op een hoog tempo, kan ik binnenkort weer een paar nieuwe babyplantjes in het plantenkasje gaan zetten zodat de grote plant een andere plek in huis kan krijgen waar die meer tot haar recht komt.

Ik heb mijn pilea inmiddels een half jaar en het krijgt nu dan eindelijk stekjes! Ik weet nog niet wat ik met deze stekjes ga doen, ik wil namelijk wel eerst kijken of dat stekken hier een beetje goed verloopt voordat ik iemand een pilea beloof. Ik heb de man des huizes namelijk wel beloofd dat ik niet het hele huis vol met pilea’s ga zetten. ;)

Heb jij inmiddels al een pilea?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • avatar
    Reply chucky1012 april 21, 2017 at 7:49 am

    Zo een mooie plant en het groeit goed.

    Xoxo

  • Leave a Reply