LIFESTYLE

De #PileavanJen – Gaat de pilea dood?

Inmiddels staat er al drie maanden een Pilea Peperomioides in mijn vensterbank en ook de afgelopen tijd heb ik de groei van de Pilea in foto’s bijgehouden. Af en toe verscheen er al een foto op mijn instagram onder de hashtag #PileavanJen, maar nu zal ik jullie voorzien van een paar mooie collages van de afgelopen weken. Ook heb ik een beetje zorgen gehad wegens dode bladeren en heb ik de zoektocht naar een reden voor deze sterfte ingezet. Gaat de Pilea dood?

pilea van jen pilea peperomioides

» Lees hier de eerste post over de #PileavanJen «

Vlak na het plaatsen van de eerste blogpost begon ik me een beetje druk te maken om mijn pileababy. Ik zag het natuurlijk alweer gebeuren, net een blogpost geplaatst dat ik vol goede moed weer een nieuwe plant ga verzorgen en dan gaat het zo weer mis. Het is ook wel te zien op de fotocollage hieronder (27 november 2016) dat er een blaadje stervende is. Al wist ik op het moment van deze foto’s niet zo goed wat er aan de hand was met het blaadje dat qua kleur (lichtgroen) wat afweek van de rest van de blaadjes. Helaas is uiteindelijk het blaadje enkele dagen later bruin eraf gevallen en ik was heel erg bang dat dat het begin van het einde zou zijn. Dat dit ene dode blaadje een voorbode was voor de rest van de blaadjes. Dat ze één voor één zouden gaan.

Ik zocht naar een oorzaak op internet, maar kwam natuurlijk weer verschillende oorzaken tegen. Alsof ik naar een oorzaak van een pijntje aan mijn eigen lijf ging googelen en de meest verschrikkelijke dingen tegenkom. De plant ging dood. Of niet. Maar dat zou de tijd uitwijzen. Het verkleurde blaadje stierf af en vervolgens groeide de plant verder alsof er nooit iets aan de hand was. Ik was me al druk aan het maken over zinktekort, slechte grond, gebrek aan plantenvoeding of een verzopen plant, ook dankzij Google. Gelukkig doet hij het nog! Wat er nou precies mis was met dit ene blaadje dat is me nog steeds niet duidelijk.

gaat de pilea dood27 november 2016

De tussenstand was hier dus al een aardige volle plant met 10 blaadjes en dat aantal werd een paar dagen later dus nog maar 9. Twee weken later was de plant alweer lekker gegroeid en staat de teller gelukkig alweer op 11 blaadjes en zijn er nog geen nieuwe afhakers gespot.

Ik kijk mijn Pilea groot. Ik heb de plant alweer twee maanden en ik heb gezien dat er planten zijn die al na 4 maanden dusdanig groot zijn geworden dat ze ook al stekjes geven. Ik heb hier en daar – natuurlijk – al de vraag gehad of ik alvast stekjes kan reserveren, dus ik word er ook enthousiast van en ik zie het nageslacht van mijn plant al rijendik in de vensterbank staan.

Pilea van Jennifer

11 december 2016

Wat vond ik mijn plantje hier al groot, ja zeker in vergelijking met de foto’s van een paar weken hiervoor. Maar inmiddels vind ik hem hier alweer klein, haha! Ik moet wel zeggen dat ik vind dat de plant in een soort van puberteit is gekomen, het is het lelijke eendje in mijn vensterbank. Ik weet wat voor prachtige plant het zal worden als de blaadjes straks wat groter zijn en de plant nog voller is, maar voor nu blijft het even het lelijke eendje.

pilea verliest blad

18 januari 2017

Opnieuw is er een blaadje bruin geworden! Shit! De teller staat nu op 12 blaadjes, waar het er 14 hadden kunnen zijn. Hoe komt dat nou toch? Weer raadpleegde ik Google en ditmaal kwam ik erachter dat er zo af en toe wat blaadjes af kunnen vallen omdat de plant een stam aan het creëren is. Oh, gelukkig. Dit is compleet normaal en de Pilea is niet stervende. De blaadjes worden steeds groter en ook hun steeltjes worden steeds langer. Het lijkt nu al heel wat!

Hopelijk maakt de pilea mij over een paar weken blij met nieuwe pilea’s, en kan ik wellicht een paar van jullie blij maken met een stekje. Voor nu nog geen babynieuws, maar slechts het nieuws dat de pilea het goed blijft doen! Yes! De Pilea gaat niet dood!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • avatar
  Reply chucky1012 januari 22, 2017 at 6:45 am

  Leuke update over dit zeer mooie plantje!

  Xoxo

 • avatar
  Reply Inge februari 7, 2017 at 1:53 pm

  hihi, zo grappig dat je de groei van je plantje zo bijhoudt!
  En ja, het is dus echt heel normaal dat er nu en dan een blaadje bruin wordt en afsterft, zoals je ook al gevonden hebt, er wordt aan een stam gewerkt :). Als die er eens is, zullen er ook minder blaadjes op de stam staan..

 • Leave a Reply