LIFESTYLE

De #pileavanjen – Pilea Peperomioides

Na het moestuintjesfiasco werd het tijd voor een nieuwe plantenhype en koos ik dit keer een iets simpeler project. Vorige maand arriveerde mijn nieuwe plantenbaby: de Pilea Peperomioides, oftewel de Pannenkoekenplant of Chinese Moneyplant. Het is een zeer gewild plantje en je zult iets meer je best moeten doen om ook eigenaar te worden van deze toffe plant omdat hij ondanks de hype nog steeds moeilijk verkrijgbaar is. Afijn, ik heb er dus eindelijk eentje!

pilea peperomioides #pileavanjen pannenkoekenplant

De populariteit van de Pilea kwam eigenlijk heel plots. Ineens zag ik hem opduiken in de huiskamers van verschillende bloggende vrienden, instagramjunkies en pinterestnailers. Iedereen wil nu zo’n plant, maar geen plantenwinkel die de Pilea verkocht. Inmiddels zou de Intratuin hebben ingespeeld op de trend en de plant hebben opgenomen in het assortiment, maar ook hier had ik geen succes bij het vinden van de pannenkoekenplant. Dus was ik aangewezen op de ruilhandel in pilea-stekjes op instagram en facebook die dankzij de populariteit van het plantje was ontstaan. Uiteindelijk heb ik een stekje weten te bemachtigen en ben ik nu ook een echte pilea-moeder!

Pilea Peperomioides stekje op water

Pilea, een makkelijke plant

Waarom ik denk dat het dit keer wel gaat lukken om een plant in leven te houden is omdat de Pilea Peperomioides een makkelijke plant schijnt te zijn. Daar houd ik wel van, want er staan alleen maar makkelijke planten in mijn vensterbank (drie cacti, twee vetplanten en een gekregen nepplant van de action waar het prijskaartje nog steeds aan hangt). De pilea heeft niet veel verzorging nodig, behoeft ongeveer eens per week water, vindt plantenvoeding lekker maar doet het prima zonder en groeit snel. Een andere tip die ik meerdere malen heb gelezen over dit plantje is om het potje regelmatig te draaien. De bladeren groeien namelijk richting het licht en als je hem niet draait gaan al je bladeren één kant op hangen en groeit het stammetje scheef. Het is – vind ik – veel mooier dat de bladeren als een soort fontein rondom je potje vallen.

Pilea peperomioides #PileavanJen Pilea stekje

Pileababy

Mijn pileababy kwam 19 oktober met de post binnen. Het plantje was goed verpakt en voorzien van vocht voor tijdens de reis. Toen ik het plantje uitpakte bedacht ik ineens dat ik eigenlijk niet zo goed wist wat de vervolgstappen zouden zijn. Ik besloot dat ik het plantje in de aarde zou zetten omdat het wel al een paar kleine worteltjes had. Dus zodoende had de #pileavanjen al gauw een plekje in de vensterbank gekregen. Ik vind het extra leuk dat ik een stekje heb, in plaats van een grote plant van de Intratuin. Ik ben heel benieuwd hoe snel hij groeit (want ja, eigenlijk ben ik ook wel een klein beetje ongeduldig en het lijkt me ook leuk om stekjes te hebben).

Deze plantenbaby bleef echter niet onopgemerkt door de mensenbaby in huis. Zo gebeurde het dat na een ruime week de pilea met grof geweld uit de aarde gerukt werd door de grijpgrage handjes van Melle. Die ziet mij natuurlijk als een soort van plantenfluisteraar telkens bij dat ding zitten en dat lijkt hem dan ook wel wat. Het enige positieve hieraan was dat ik zag dat de wortels in een week tijd goed de aarde waren ingegroeid. Een aantal wortels leken helaas te beschadigd en daarom dacht ik dat ik het plantje er goed aan zou doen om het eerst weer op water te zetten zodat het weer nieuwe wortels kon schieten.

Pilea peperomioides wortelgroei stekjes

In één week tijd zijn er 18 worteltjes enorm gegroeid. Tussen de middelste foto en de rechter foto zit zelfs maar 3 dagen verschil!

Na een paar dagen zag ik al behoorlijke witte wortels (en ook meer wortels dan dat het had) onder het plantje, dus daar was ik al heel lyrisch over. Ik twijfelde alleen of ik het nu weer in de aarde zou zetten of niet. We gingen namelijk ook een weekend weg en ik was ergens heel bang dat er iets mis zou gaan in de twee dagen dat ik niet tien keer per dag bij m’n stekje kon gaan zitten gluren. Na het weekend kwamen we terug en waren de wortels nóg groter geworden en ik vind het echt heel bizar hoe snel die wortels weer groeien. Ik durf het nu ook weer aan om het plantje weer in de aarde te zetten. Ik had vorige week een leuk potje gekocht voor de pilea waar ik hem in heb gezet, in plaats van in het glas. Nu kan het gaan groeien tot een mooie grote plant met grote ronde bladeren!

Pilea Peperomioides pileababy babypilea

Twee weken verschil, de Pilea groeit snel!

Pilea peperomioides stekjes

#PileavanJen

Af en toe deel ik op instagram een foto van mijn pilea onder de hashtag #PileavanJen. Ik ben wel van plan om af en toe eens een update te schrijven op mijn blog als ik daar relevant materiaal voor heb (lees: als de plant gegroeid is, als de plant stekjes heeft en mocht dit projectje mislukken dan zal ik daar in tegenstelling tot de dramatische afloop van het moestuintjesfiasco dit keer wel over vertellen), maar voor regelmatigere updates is het leuk om eens onder die hashtag te kijken. Ik zal in de sidebar van mijn website ook een linkje zetten zodat het makkelijk vindbaar is.

Pilea peperomioides PileavanJen

Nog even dit: mijn pilea is dus zelf nog een mini en om stekjes vragen heeft nog geen zin. ;) Zodra het zover is volgt er natuurlijk een update.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • avatar
  Reply chucky1012 november 11, 2016 at 6:35 am

  Mooie en zeer aparte plant!
  Leuk om te zien dat het goed groeit.
  Ik ken het niet.

  Xoxo

 • avatar
  Reply Vlijtig Liesje november 11, 2016 at 11:13 am

  Ik vind het een mooie plantje. Ik houd wel van vriendelijke ronde blaadjes. Ik had er nog nooit eerder van gehoord moet ik bekennen.

 • avatar
  Reply Inge november 17, 2016 at 2:10 pm

  Ik had vroeger ook zo eentje, met wat geduld maakt het echt super veel zijplantjes. Ik wist er gewoon niet meer wat mee te doen! Uiteindelijk wat uit het oog verloren, en toen heeft het zichzelf opgelost, plant was er niet meer. En ik was stiekem blij… :s

  • avatar
   Reply Jennifer november 19, 2016 at 2:33 pm

   Haha, ja je moet je zijplantjes er wel uit halen om de plant ruimte te geven! Maar ik heb ook begrepen dat de plant uiteindelijk toch dood zal gaan. Ik denk dat tegen de tijd dat mijn plantje groot genoeg is om stekjes te krijgen, ik ze wel kwijt kan. En zelf zal ik er op een gegeven moment ook wel weer een houden, want als mijn ‘moederplant’ dan dood gaat heb ik wel weer een nieuwe natuurlijk!

  Leave a Reply