Running

Verslag: 4 Mijl van Emmen 3 april 2016

Volgens mij heb ik een paar weken geleden na een training laten vallen dat ik een klein doel had voor deze 4 mijl. Toen ik afgelopen week de weersvoorspelling zag voor zondag zag ik het al een beetje in duigen vallen. Maar goed, iets met #nevernotrunning en #dontgiveup en ik stond gisteren vol frisse moed in de bloedhete zon aan de start.

4 mijl emmen

Ik had mijn startbewijs gewonnen met een facebookactie, dus ik had eigenlijk best wel veel mazzel dat ik alsnog mee kon doen vandaag, want met inschrijven viste ik net achter het net. Het startbewijs zou ik ontvangen aan de start, dus moesten we wel goed op tijd vertrekken in het geval ik de persoon die mij het startbewijs zou overhandigen niet kon vinden tussen de ruim 2500 andere aanwezigen. Dus maakte ik mij ’s ochtends klaar voor vertrek, trok ik alvast mijn hardloopkleding en -schoenen aan en twijfelde nog even over een t-shirt of een hemd. Het had net geregend en de lucht was nog grauw. De weersvoorspelling voor vandaag was 20 graden, maar daar geloofde ik niks van, dus koos ik uiteindelijk voor een t-shirt en mijn lange legging.

4 mijl emmen startnummer

Vak paars
Na ontvangst van mijn startnummer zag ik dat ik mocht starten in vak paars. Wat dat betekende wist ik niet precies, maar ik vind paars een mooie kleur dus ik vond het wel prima. De mensen waarmee ik in het vak stond zagen er wel sportief uit, dus ik keek alvast een beetje om me heen of er een potentiële haas tussen stond. Waar ik dat op baseerde? Geen idee. Na een korte observatie zag ik hier en daar ook wat kinderen staan die een schoolshirt aan hadden, die al stonden te duwen en te trekken in het startvak. Hartstikke leuk dat scholen extra aandacht besteden aan dit soort sportevenementen, maar please, leer ze dan ook dat ze zich even een beetje moeten gedragen, want ik was al gefrustreerd doordat er al iemand op mijn enkel was gaan staan voordat ik ook maar een meter had gelopen in mijn startvlak.

Frustratie
Dat geklooi werd helaas niet minder nadat ik de start gepasseerd was en het echte werk kon beginnen. Het eerste stuk ging meteen al omhoog, een brug over de rondweg om Emmen. Meteen ook de eerste bottleneck, met een hele grote groep over een dun fietspad. Ik had een doel voor ogen, dus ik wist dat ik niet teveel tijd kon verliezen aan het vinden van mijn plek na de start, dus besloot toch hier en daar mensen in te gaan halen door de onregelmatige berm, vrezend voor mijn zwakke enkels. Nog steeds deed ik pogingen om de scholieren te ontwijken en ook de vriendengroepjes die met zijn vijven naast elkaar over de gehele breedte van de weg gingen wandelen vormden een obstakel. Shit, frustratie alom. Geen energie aan verspillen, want het is warm.

4 mijl van emmen

Middelvinger galore
Na een kilometer of 1,5 – 2 gingen we verder over de klinkers door het oude dorp van Emmen. Hier stond veel publiek langs de weg. Oude boertjes die een sigaar of een pijp stonden te roken langs de route. DOM! Ik heb het aantal middelvingers dat ik naar die mensen heb opgestoken niet geteld, maar ik werd hier zo boos van, zó boos. Als ik ergens benauwd van word dan is het wel sigarettenrook, en moet je je voorstellen als er iemand een walm uitblaast in je gezicht (vast niet express, maar hé de wind stond nou eenmaal zo) als je aan het sporten bent. Come on! Ook in het publiek in de laaste (honderd) meters voor de finish stonden een paar rokers. Ik snap dat je het niet kunt verbieden in de buitenlucht, maar een beetje meer bewustwording creëren rondom het roken tijdens sportevenementen kan volgens mij geen kwaad.

Man met de hamer
Afijn, toen ik het oude dorp uit kwam zaten we al over de 4 kilometer! Het centrum kwam al in zicht, althans .. de grote berg zand die de dierentuin begrensd waarachter het centrum schuilgaat. In de brandende zon. Shit, het werd nu wel even heel warm in mijn bol. En samen met de verse portie kanker die ik daarvoor had opgesnoven voelde ik me een beetje licht worden in mijn hoofd. Dit is dus de bekende man (zon?) met de hamer. Toen mijn armen begonnen te tintelen en ik echt sterretjes ging zien besloot ik te wandelen. Ik wilde mijn ogen even sluiten, maar iets in me zij dat ik ze open moest houden. Maar fuck it, eigenlijk wilde ik nu gewoon gaan liggen. Nee, niet doen, want dan voeren ze je af en mag je het niet uitlopen. Dan maar even wandelen.

Dankuwel dextro mevrouw
Toen ik me weer beter voelde besloot ik dat ik nog wel even een stukje kon rennen. De tunnel kwam eraan en daar moest het heerlijk koel zijn, en ook hoopte ik dat de mensen aan de zijlijn me een beetje konden opbeuren. Maar na het stuk uit de tunnel, dat ook weer omhoog liep ging het toch weer mis. Verdorie, ik zat nog onder de tijd van de 4 mijl van Groningen van 2,5 jaar geleden. Zelfs met dat stuk wandelen. Nog meer frustratie kwam eruit en toen ik uiteindelijk mijn zusjes zag staan heb ik me daar om hun nek geworpen en om suiker gevraagd, want de sterretjes waren er nog steeds. Een aardige mevrouw uit het publiek stond haar dextro’s aan mij af en toen ik me daarmee gesterkt voelde heb ik het laatste stuk nog kunnen rennen. Na de finish, in 42:33, zag ik Reinoud met Melle en mijn ouders staan en heb ik mijn frustratie even flink geuit. Uitgelopen, dat wel. In een tijd die mij achteraf toch nog wel meeviel, ondanks de grote stukken die ik moest wandelen. Maar echt lekker gelopen? Hmmm. Alleen de eerste 4 kilometer en dat is helaas geen 4 mijl.

4 mijl emmen4 mijl emmen collage

Overigens was de route wel heel mooi, dwars door het oude deel van Emmen, langs de nieuwe dierentuin, door de nieuwe tunnel naar het plein. Die verkoelende tunnel was trouwens in mijn herinnering langer dan hij was toen ik er door moest rennen, maar soit. Volgend jaar revenge? Waarschijnlijk wel, al was het alleen maar om dan wel samen met mijn papa mee te doen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • avatar
  Reply Valerie april 4, 2016 at 4:33 pm

  Meid, met die tijd zou ik mega gelukkig zijn, 42 minuten is echt mega goed hoor! Ik heb laatst ook eens met vriendinnen aan een 4 mijl meegedaan en toen deed ik er meer dan 50 minuten over. Hands down, serieus je hebt het goed gedaan!

 • avatar
  Reply chucky1012 april 4, 2016 at 5:30 pm

  Wat had je goed je best gedaan en toppie ;-)

  Xoxo

 • avatar
  Reply Hanna @ eenbezigbijtje april 4, 2016 at 8:36 pm

  Rokers tijdens zo’n evenement zijn zo irritant en vervelend. Begrijp je middelvinger goed.
  Vorig jaar deed ik ook mee aan een vergelijkbaar evenement en daar waren ook veel scholieren die ging lopen arm in arm.. Kom op zeg. Dat je het niet aan kan en moet lopen vind ik niet erg, maar laat even wat ruimte over voor de mensen die er wel langs willen.
  Ik zou inderdaad zeggen: neem volgend jaar revenche!

 • avatar
  Reply Melissa april 5, 2016 at 12:21 pm

  Ondanks je tegenslagen heb je het toch maar gedaan. Wees daar trots op. :)

 • Leave a Reply