LIFESTYLE

Moestuintjes Groeidagboek #1

Na de moestuintips die ik vorige week heb gegeven naar aanleiding van de nieuwe uitdeelactie van de Albert Heijn deel ik nu het eerste groeidagboek van onze moestuintjes. Ze staan in het Ikea plantenkasje op de vensterbank aan de noordkant van ons huis, waar ze voldoende licht krijgen maar niet direct zonlicht vangen. En ik kan je alvast vertellen dat het leeft!

Albert Heijn moestuintjes groeidagboek

AH moestuintjes update watermeloen rode biet augurkVorige week maandag kwamen natuurlijk de eerste AH moestuintjes mee naar huis! Dit gebeurde niet zonder slag of stoot trouwens. Want zoals dat vaak gaat met nieuwe acties heeft het personeel soms geen idee en als je ze wijst op de actie in het foldertje krijg je alsnog ongelijk omdat de kassa iets anders aangeeft. Enfin, uiteindelijk kreeg ik mijn tuintjes om er thuis achter te komen dat in één van de bakjes helemaal geen zaadjes en tablet zaten (in het bakje van de augurk, bummer!), maar alleen een kaartje. Toen ook die omgeruild was (en het gedoe met de caissière die dag gecompenseerd werd door een paar extra tuintjes) kon de pret beginnen hoor!

AH moestuintjes

Moestuintjes week 1

Slamix
Sla is meteen te zaaien en de zaadjes kiemen redelijk snel. Sla is dus een leuke groente om mee te beginnen omdat je snel resultaat hebt, en het ook niet zo moeilijk is om dit tot een goed einde te brengen.

Rucola
Rucola valt onder de beschrijving van sla. Ik hoop dat deze goed lukt, want het lijkt me heerlijk om hiervan te kunnen oogsten voor in een lekker pastarecept, of voor op een broodje kaas tijdens de lunch.

Watermeloen
Een van de nieuwste toevoegingen dit jaar is de watermeloen. Eigenlijk is het nog een klein beetje te vroeg voor deze plant, maar ik was weer eens eigenwijs. Watermeloenplanten worden namelijk erg groot en moeten naar buiten. Maar ze kunnen eigenlijk pas half mei naar buiten omdat dan de nachtvorstperiode voorbij is. Op zich is het geen ramp dat ik ze nu al gezaaid heb. Door ze op een niet al te warme lichte plek neer te zetten kan ik straks de groei iets vertragen, dus dat ga ik dan in ieder geval proberen.

Rode biet
De rode biet vergt nogal wat verzorging, heb ik begrepen. Iets met kluwen en uitdunnen. Maar wat dat betekent weet ik ook nog niet precies.

Spinazie
Spinazie gaat ook goed in het voorjaar en is ook een snelgroeiende groente. Het schijnt wel sterke voorkeuren te hebben voor bepaalde grond, aantal zonuren en temperatuur. En ook moet je rekening houden met het nitraat dat in spinazie zit, dat gehalte wil je zo laag mogelijk houden door middel de plant veel bloot te stellen aan licht.

Dag 1: 9 maart
AH moestuintjes albert heijn

Woensdag 9 maart heb ik de eerste tuintjes gezaaid: spinazie, watermeloen, rucola, slamix en rode biet. Om dit klusje gedaan te krijgen moest ik eerst even kijken op youtube hoe het precies met die tabletjes moest, want er gebeurde nou niet echt wat als ik er water bij kwam. Dacht ik. Want toen ik na een tijdje omkeek was het tabletje al helemaal omhoog gerezen. Nou, dit ging alvast goed.

Handige tip: op de kaartjes staat dat er telkens 40-45 ml water bij de tabletjes moet, wat overeenkomt met 3 grote eetlepels water.

Dan kan het vullen van de potjes beginnen. Waar je even goed op moet letten is dat de zaadjes allemaal een verschillende zaaihoogte hebben verschillend van (in het geval van bovengenoemde zaadjes) 0.5 cm tot 1.5 cm onder de rand van het bakje. Ook moet je de aarde niet aandrukken, want de kiemen hebben geen spierballen om door de aangedrukte grond heen te breken. Achterop de kaartjes staat dat alle soorten binnen 2 weken zullen ontkiemen.

albert heijn moestuintjes benodigdheden

AH moestuintjes grondAH moestuintjes hoe zaaien

Dag 2 t/m 4: 10 t/m 12 maart 2015

Tot dag 5 bleef het rustig in de kas. Ik gaf de potjes keurig elke dag water maar mijn geduld werd eerst flink op de proef gesteld. Straks zaten die zaadmatjes te diep, of juist te dicht aan het oppervlak? Eigenlijk was dit niet echt een zorg, want van het eerste potje zag ik de aarde al omhoog komen, wat duidde op een klein kiemplantje dat de weg naar het licht gevonden had. Op dag 4 had het eerste kiempje de kop boven de grond weten te steken en kon de lol pas echt beginnen! We have a winner! Rucola!

Dag 5: 13 maart
AH moestuintjes albert heijn kiemen ontkiemd

AH moestuintjes albert heijn rucola slamix

AH slamix moestuintje albert heijnAH Rucola moestuintje albert heijn

AH moestuintje albert heijn kiemen

En op dag 5 bewees de slamix een snelle tweede te zijn. In de ochtend waren ook daarvan de eerste groene blaadjes zichtbaar die gedurende de dag goed wisten te groeien.
Je kunt trouwens goed aan de potjes zien of de plantjes water nodig hebben of niet. Op de foto’s van dag 5 zijn de potjes een beetje droog, want de foto’s zijn gemaakt voordat ik ze water heb gegeven. De potjes nemen water op en kleuren donker. Je kunt ze dus ook gewoon in een laagje water zetten, in plaats van het water er van bovenaf erbij te gieten. Maar ja, het oog wil ook wat.. dus heb ik ze niet op schoteltjes staan, maar gewoon in het kweekkasje van Ikea.

Moestuininspiratie

En omdat het misschien ietwat saai is om tegen 5 kiemplantjes aan te kijken, ben ik even langs de hashtags van de #AlbertHeijnMoestuintjes geweest om eens te kijken wat men er vorig jaar van heeft weten te bakken. Dat ziet er goed uit hè! Via de hashtags die ik bij onderstaande foto heb gebruikt kun je de instagramfoto’s van dit jaar en van vorig jaar vinden (gewoon op klikken).

En zo ging mijn eerste week als moestuinmoeder. De teller staat op 3 potjes met kiemen! En het leuke is dat ik ze ieder moment van de dag zie groeien.

We hebben een aantal dubbele moestuintjes liggen, namelijk rucola, slamix en de watermeloen. Ik hoop heel erg dat we nog een potje met cherrytomaat krijgen en wortels, komkommer en sperziebonen lijken me ook leuk om te kweken. Zet je de gekregen potjes anders toch tussen de andere vergeten spullen? Ik beloof dat ik er wel een heleboel plezier van kan hebben, en als je ze ter adoptie afstaat aan mij kun je altijd nog een dagboekje van ze volgen. En ik wil ook wel ruilen voor de dubbele tuintjes! 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • avatar
  Reply chucky1012 maart 15, 2016 at 7:12 am

  Geweldig dat er al iets groeit!
  Hoop voor je dat alles zal groeien.

  Succes Xoxo

 • avatar
  Reply Hanna @ eenbezigbijtje maart 15, 2016 at 9:51 am

  Leuk! Ik ben ook weer bezig. Van vorig jaar heb ik geleerd dat rucola heel snel gaat. Ben ook benieuwd naar je watermeloen.

 • avatar
  Reply Vlijtig Liesje maart 15, 2016 at 11:32 am

  Leuk zeg om te zien hoe het aan het groeien is!

 • avatar
  Reply sigrid maart 15, 2016 at 12:08 pm

  ik ben er ook mee aan de slag gegaan! maar ik merkte wel dat er soms veel minder aarde uit zo’n tablet kwam? sommige potjes werden gewoon niet goed gevuld ermee… stom. ik ben benieuwd wat er van mijn tuin terecht komt ;).

  • avatar
   Reply Jennifer maart 15, 2016 at 12:43 pm

   Dat had ik inderdaad ook met 1 tabletje, die gaf wat minder aarde. Maar toen heb ik dat kunnen compenseren met een ander tabletje, die juist weer teveel werd. Dus verdeel het vooral als je denkt dat je anders te weinig hebt!

 • avatar
  Reply Rianca maart 15, 2016 at 12:09 pm

  Super schattig zo een dagboek! Leuk om te lezen ook. Ik ga meteen ook even mijn potjes planten.

  • avatar
   Reply Jennifer maart 15, 2016 at 12:44 pm

   Leuk! Veel plezier! Welke zaadjes heb jij? :)

 • avatar
  Reply Birgit maart 15, 2016 at 3:22 pm

  Wat leuk! Wij hebben er tot nu toe 2, cherrytomaat en rucola. We komen niet zo vaak bij de Appie, dus het is vooral aan oma om ze te sparen ;)

 • avatar
  Reply Valerie maart 16, 2016 at 12:41 pm

  Leuk joh, dat het al zo groeit! Als ik wat dubbel heb zal ik ze naar je opsturen als dat mag!

 • avatar
  Reply Melissa maart 17, 2016 at 12:04 am

  Super dat ze al zo goed groeien! Ik heb er maar 2 potjes :( Maar bij mij gaat alle planten en bloemen dood dus twijfel of ik poging waag. :)

 • avatar
  Reply Saskia maart 17, 2016 at 9:11 am

  Ik ben ook helemaal enthousiast bezig. Bij mij kwam ook de Rucola als eerste uit. Hier komt het ook steeds voor dat de kassa niet alle moestuintjes telt. Ik ben er ook mee teruggegaan wat mijn man overigens belachelijk vond haha. Maar goed, dat scheelde toch weer vier tuintjes :)

 • avatar
  Reply Anouk Janssen juni 15, 2016 at 9:10 am

  Hallo, leuk verhaal om te lezen.
  Mijn moestuintjes zijn allemaal gesneuveld, heb je misschien nog tips voor mij?

  • avatar
   Reply Jennifer juni 15, 2016 at 1:15 pm

   Haha, dankje. Die van mij zijn ook gesneuveld met het warme weer. De plek in huis was bij mij niet geschikt en ik heb gewoon geen andere plek. Maar ze zijn alsnog doodgegaan. Helaas. Ik ga het nog een keer proberen vanaf volgende week, dus wie weet heb ik tegen die tijd tips! ;)

  Leave a Reply