Jong & Moeder

De Mommywars Tag

Op mamazoektuit.nl zag ik deze leuke tag staan met vragen over bepaalde keuzes die je maakt tijdens je prille ouderschap. Voor je het weet maak je deel uit van een bepaald kamp, omdat je ineens de typische geitenwollensokken borstvoedingsmoeder bent geworden, of het soort ouder dat zogenaamd niet sterk genoeg is om door te zetten dat het kind in zijn of haar eigen bedje slaapt.

mommywars tag

Daarom is deze tag in het leven geroepen door de dames van mamazoektuit. Om eens lekker te vertellen over de keuzes die je hebt gemaakt en waarom, zonder daarbij meteen op afgerekend te hoeven worden. De invulling van het moederschap wordt vaak aangegrepen als punt van discussie omdat er nou eenmaal veel moeders zijn en veel verschillende aanpakken. Maar de reden waarom we op de invulling van het moederschap afgerekend moeten worden door iemand die het anders aanpakt heb ik nog nooit begrepen. Iedereen maakt keuzes op basis van wat zij denkt dat het beste is voor het kind en kijkt daarbij ook naar het karakter van het kind, zo ook ik. Dus als je het leuk vindt om te lezen over mijn invulling van bepaalde kwesties in het moederschap, here you go!

 • Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
  Ik heb Melle tot op de dag van vandaag voorzien van slagroom di mama. Ik heb toen ik zwanger was wel eens getwijfeld of borstvoeding echt iets voor mij zou zijn, om minstens 8 keer per dag flashend in de woonkamer te zitten met een lurkende baby aan m’n tiet, maar wilde het wel graag proberen omdat er zoveel voordelen zitten aan borstvoeding. Als het niet gelukt was, of als ik het helemaal niks had gevonden, dan had ik met evenveel liefde een poedermoeder willen zijn hoor!
 • Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
  Melle heeft een eigen bed. Wel heeft hij wel eens een nachtje tussen ons in vertoefd, maar niet structureel. Overigens sliep hij de eerste 9 maanden bij ons op de kamer, gewoon omdat dat hartstikke fijn was! Zowel voor ons (want makkelijk in de nacht) als voor hem (lekker vertrouwd naast zijn moeder).
 • Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
  Wij gebruiken geen wasbare luiers maar kopen ze kant-en-klaar bij de drogist. Ik heb wel eens uitgezocht of het gebruik van het soort luiers een punt was waarop we zouden kunnen besparen. Bij het gebruik van wasbare luiers heb je eenmalige aanschafkosten in tegenstelling tot wegwerpluiers. Daarentegen heb je wel hogere energiekosten door veelvuldiger gebruik van de wasmachine.
 • Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
  De verlanglijst voor Melle’s eerste verjaardag stond bomvol V-tech, maar ter compensatie ook een houten loopwagen en ook is Melle al in het bezit van mooie houten blokken en leest hij graag in boekjes. Als ik zie hoe blij hij wordt van de V-tech liedjes en stemmetjes dan vraag ik me oprecht af waarom dit speelgoed minder verantwoord is dan houten speelgoed (behalve dan dat het de gehoorgangen van menig ouder verpest) en of hij er echt minder van zal worden door met gillende autootjes te spelen.
 • Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
  Wij koken uitsluitend vers voor Melle, want naast dat dit veel in geld scheelt, zijn verse producten veel beter dan die potjes waar (in mijn ogen) allerlei toegevoegde meuk inzit dat niet nodig is. Bovendien gaven we Melle zoveel mogelijk ongeprakt zodat hij zo snel mogelijk ook met de pot mee zou kunnen eten. En ongeprakt komt nou eenmaal niet in potjes, dus voor ons ook niet handig.
 • Dragen of wagen?
  Beiden! Ik heb vooral de eerste maanden heel veel gedragen, maar ook veel ritjes gemaakt met de kinderwagen. Ik zou nooit kiezen tussen dragen of een wagen, omdat beide manieren van vervoeren pluspunten en gemakken hebben.
 • Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
  Ik zou niet te vroeg willen beginnen, omdat ik niet geloof dat het pushen van een kind dat er nog niet klaar voor is bijdraagt aan een soepele zindelijkheidstraining, maar ook zeker niet te laat omdat ik het niet de verantwoordelijkheid vind van een basisschooljuf om zich constant met mijn broekplassende (dan) kleuter bezig te houden.
 • Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
  Shoppen! Eerlijke kleding kost in mijn ogen veel te veel voor de tijd die Melle het aan kan hebben.
 • Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
  Ik houd niet zo van kinderen die de marionettenpop van hun ouders zijn en ik wil ook niet eindigen als de moeder van wie niks mag. Maar er zijn fasen waarbij een kind wel duidelijke lijnen nodig heeft om te leren wat wel en niet mag. Op dit moment geloof ik dat ik het beroep ‘politieagente’ best aan mijn CV toe kan voegen en het woord ‘nee’ het vaakst mijn mond verlaat. Maar ik denk dat er ook een dag komt dat Melle drie keer met zijn oogjes knippert, lief lacht en er een oprechte ‘mama alsjeblieft’ achteraan gooit ik ook de moeder wordt die zwicht voor de onderhandelingspoging van haar kind.
 • Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
  Omdat Melle zo’n baby’tje was dat eigenlijk alleen huilde met een reden en niet huilde om het huilen stond ik wel op scherp als hij eens flink zijn keel open gooide. En nog steeds krijg ik de vraag of hij wel eens niet vrolijk is. Nu hij wat ouder wordt doen er zich wel eens situaties voor waarin hij huilt omdat hij nog niet naar bed wil, of dat hij gaat snikken omdat iets niet mag. Nog steeds met een reden, maar niet zo’n een waarbij het nodig is om moord en brand te schreeuwen en dan laat ik hem wel eens huilen. Dit zijn gewoon situaties waarvan hij moet leren.

Zie je? Allemaal weloverwogen keuzes die ik maakte. En weet je? Als ik het andere had gekozen was het ook goed geweest! Als je het leuk vindt om de tag ook over te nemen op je blog, ga je gang! Op mamazoektuit.nl vind je de volledige oningevulde vragenlijst met mommywars! Of als je over een van deze kwesties jouw mening kwijt wil, laat dan een leuke reactie achter!

Weet jij nog een leuk discussiepunt die een mommywar zou kunnen opleveren?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • avatar
  Reply chucky1012 januari 13, 2016 at 7:21 am

  Leuke tag ;-)
  Interessant.

  Xoxo

 • avatar
  Reply Froukje januari 13, 2016 at 7:59 am

  Leuk initiatief, maar ik ben toch bang dat het wel weer in mommy wars gaat uitmonden…
  In jouw post zie ik bijvoorbeeld toch ook een waardeoordeel staan over potjes (vers is beter want in potjes zit toegevoegde troep). Het lijkt me lastig als al die lijsten straks vol waardeoordelen staan om dan de discussie helemaal buiten de deur te houden.
  Enneh, wij geven ook liever vers dan potjes, want minder gemengde smaken, maar toegevoegde troep mag er al heel lang niet meer in zitten. Meer dan groente en water is het echt niet. Er zijn wel wat potjes met wat appelsap erin (ipv vroeger suiker) maar die heb ik laten staan destijds toen ik een ‘achter de hand’ voorraadje voor mijn Melle aanlegde.
  Hij blieft nu uberhaupt geen avondeten meer, tenzij vlees en gebakken aardappels of pasta :’). Met elf maanden was t ineens over met mijn makkelijke eter…

  • avatar
   Reply Valerie januari 13, 2016 at 8:42 am

   Volgens mij bedoeld ze met troep dat er niet per se alleen groenten inzit maar bijvoorbeeld ook rijstebloem en als ik daarover nadenk zie ik ook geen reden waarom er dat soort dingen in een potje moeten zitten. Maar slecht is het ook niet per definitie. Wel minder goed. Maar lees jij ergens dat ze het dom vindt om potjes te geven? Ik volgens mij niet. Ik voel me ook niet tegen het been gestoten nu ze zegt dat potjes minder goed zijn, dat weet ik, maar ik zou het bijvoorbeeld wel moeilijk vinden om een gevarieerd eetprogramma aan te bieden en daarvoor vind ik potjes wel heel handig. Jammer dat je denkt dat je overal een discussie in terug ziet. Want zoals ik ook bij bijvoorbeeld betty en esther zie, is het gewoon bedoeld om jouw visie te kunnen uiten zonder dat er weer heftige commentaren op komen. Dat heb jij duidelijk niet begrepen want jij zoekt weer waardeoordelen die er in principe niet zijn.

   • avatar
    Reply Froukje januari 13, 2016 at 9:37 pm

    Oh, je begrijpt me verkeerd denk ik! Ik bedoelde dat ik denk dat het op die site zo zal worden ;-)

    Ik voelde me ook geenszins beledigd of aangevallen hoor, nu een beetje door jou misschien ;-). Het is natuurlijk geen mening wat een waardeoordeel ís. Zeggen dat iets beter of slechter is (ook al is dat dus jouw mening) is per definitie een waarde-oordeel. Ik probeerde echt alleen maar aan te geven dat een oordeelsvrije discussie of uitwisseling nauwelijks mogelijk is.

    Het was echt niet provocerend bedoeld, maar zo zie je maar hoe het internet soms raar is qua communicatie.

   • avatar
    Reply Froukje januari 13, 2016 at 9:39 pm

    Enneh (ik kan niet editen geloof, ik, sorry, een nieuwe post), het woord dom heb ik nergens in de mond genomen he? Ik heb mijn eigen post speciaal nog eens teruggelezen… Ik denk dat we het gewoon niet eens zijn over wat een waarde-oordeel is. Voor mij heeft dat niets met dom of wat dan ook te maken…

    • avatar
     Reply Jennifer januari 13, 2016 at 10:08 pm

     Ik denk dat hier inderdaad sprake is van een misopvatting van beide kanten. Dankjewel voor je feedback Froukje, en ook voor de verdediging Valerie, maar nergens voor nodig! ;)

 • avatar
  Reply Malou januari 13, 2016 at 10:13 am

  Heel leuk om te lezen, ik heb hem zelf voor vanmiddag ingepland :)

 • avatar
  Reply Betty januari 13, 2016 at 1:10 pm

  Leuk dat jij hem ook hebt ingevuld! <3 Ik geloof dat al onze antwoorden overeen komen! Haha!

 • avatar
  Reply Volgmama januari 13, 2016 at 8:13 pm

  Leuk, ik ben hem ook aan het invullen.

 • Leave a Reply