LIFESTYLE

Een week aan de xxx-straat.

Het is maandag ochtend wanneer omstreeks acht uur een wekker gaat. Dit keer geen hongerige baby, maar een echte wekker met een irritant deuntje die niet voor mij bedoeld is en daardoor nog veel irritanter is. Als ook Melle de wekker in de smiezen heeft bedenkt hij ook dat hij per direct uit bed wil en het speeltijd is. Met een beetje melk weet ik hem te overtuigen dat het de wekker is voor zijn vader, niet voor ons. Nog even verder slapen.

Maar al snel hoor ik de basisschoolkinderen en hun ouders de straat in komen. Groningen is al een paar uur tot leven gekomen. Ook de eerste studenten begeven zich op hun rammelfietsen richting hun onderwijsplek en even later zijn de meeste parkeerplekken in de straat ook leeg. De overburen doen een poging om hun scootertje te verzuipen, maar weten toch elke keer na zo’n twintig pogingen de scooter aan de praat te krijgen. De buurvrouw staat de stoep te schrobben met chloor en strooit vervolgens zout omdat ze waarschijnlijk bang is dat er ieder moment een nieuwe ijstijd kan aanbreken. Soms gooit er iemand per ongeluk zijn boodschappen op straat, of laat de postbode zijn post vallen, of zijn fiets waardoor de twee volle posttassen ineens verspreid liggen over de straat… En zo valt er eigenlijk de hele dag wel wat te kijken van mensen die op en af gaan. Naar en van huis, de supermarkt, de stad en de basisschool bij ons in de straat. Er vertrekken om beurten groepen kinderen naar de gym. Ik zie hoe de laatste in de rij op bijna iedere deurbel in de straat aan het drukken is. Gelukkig lopen ze altijd aan de overkant. Omstreeks twee uur stroomt de straat weer vol omdat de kinders weer gehaald worden. Er worden speelafspraakjes gemaakt, kleine broertjes en zusjes geplaagd, er worden heel wat tranen verspild en er wordt flink gegild. De laatste ouders vertrekken vaak met wat haast in hoge snelheid over de klinkers, geven nog even flink gas na de drempel, iets waar ik me altijd flink boos om kan zitten maken. Maar gelukkig is na een kwartier de rust wedergekeerd.

Vrijdag middag is echter bijzonder, want zodra de hoge kinderstemmetjes zijn uitgedoofd komt daarvoor een ander geluid in de plaats. Koffers, rikketikketikketikketikketikketik. De vuile was wordt in lawaaiproducerende trolley’s richting het station vervoerd. Het aantal tegen ramen en bomen geparkeerde fietsen verminderd in hoog tempo. Ook komt er steeds minder geluid uit de woning boven ons, een teken dat het weekend er weer aan zit te komen. Hetzelfde koffergeluid keert op zondagavond terug, de schone was komt weer terug, inclusief eigenaar.

Ook ’s avonds is er altijd wel wat te zien. Dan heb ik het niet alleen over alle uitgerukte brandweerwagens die als eindbestemming een brandend huis in onze straat hadden, maar ook over alle zingende beschonken mensen die na het indrinken richting de kroegen vertrekken, of juist uit de stad terugkeren. En de feestende FC Groningen fans, wanneer er weer eens een wedstrijd met winst is afgesloten. Ik hou er wel van, een klein beetje stadse drukte en gezelligheid, want er is altijd wel wat te kijken en het verveelt nooit.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • avatar
  Reply Hanna @ eenbezigbijtje november 26, 2015 at 11:09 am

  Leuk geschreven. Mijn zwager zal wel bijdragen aan het vrijdag en zondag geroffel met z’n koffertje haha.

 • avatar
  Reply Milou november 26, 2015 at 5:57 pm

  Hahaha wat leuk om te lezen dit zeg! Ik zou zelf zo snel mogelijk naar een rustig dorps, weids plekje willen verhuizen.

 • avatar
  Reply chucky1012 november 26, 2015 at 6:53 pm

  Erg leuk artikel ;-)
  Fijn om te lezen.

 • avatar
  Reply Vlijtig Liesje november 27, 2015 at 12:47 pm

  Gezellig al die geluiden van mensen om je heen! Dat heb je hier op het platteland niet!

 • avatar
  Reply Valerie november 29, 2015 at 2:00 am

  Wat klinkt dat gezellig! Ik moest ook wennen aan alle herrie buiten toen ik vanuit het dorp naar hier verhuisde om te gaan studeren. Drukte in de stad, overweldigend! Maar nu wil ik niet anders meer. Zo lekker om in de stad te wonen!

 • Leave a Reply