LIFESTYLE

Zelfbeeld na zwangerschap

Dat je body after baby niet hetzelfde zal zijn als je body before baby klinkt logisch, maar was misschien wel iets waar ik tijdens mijn zwangerschap nooit bij stil heb gestaan. Ik mag absoluut niet klagen over mijn kledingmaten en de getallen op de weegschaal, feit blijft dat mijn lijf veranderd is en daarvan had ik geen enkele voorstelling kunnen maken.

zelfbeeld

Buik

Nadat er een halve meter mens driekwart jaar lang in je buik heeft gewoond mag het eerder regel dan uitzondering heten dat je buik er niet meer zo strak uitziet als voorheen. Wie weet heb je nog wat striae als souvenir meegekregen. Duidelijk dat je genoeg redenen zou kunnen bedenken om hier enigszins onzeker over te zijn en er een negatief zelfbeeld aan over zou kunnen houden.

Billen + benen

Ik heb veel gelezen en gehoord over het kweken van veel zitvlees tijdens de zwangerschap en dat dit de kilo’s zijn die niet zomaar met het uitpoepen van je baby verdwenen zijn. En doordat ze zoveel te verduren hebben verschijnen er ook nog wel eens wat putjes in je prachtige strakke velletje. Dan zal ik de babyloze dames even uit de waan halen dat je hiervoor een baby moet baren, want ook zonder baby heb je reteveel kans op een lekker sinaasappelhuidje. Draagt niet echt bij aan een goed zelfbeeld hè.

Borsten

Tijdens de zwangerschap krijgen je borsten iets, of veel meer, omvang en in veel gevallen is dit een zeer positieve ontwikkeling en dit schrijf ik niet (alleen) namens het andere geslacht. Zo’n goedgevulde BH in één of misschien zelfs meerdere cupmaten groter, daar kan menig vrouw van dromen. En met het kweken van een baby krijg je ze er zomaar gratis en voor niks bij. Maar helaas, op een dag zijn ze ook weer verdwenen en zul je misschien wel de gedachte krijgen dat ze er toch niet zo heel slecht uitzagen voor de zwangerschap.

Borsten hebben waarschijnlijk ook een heel andere betekenis gekregen. Ik schrijf waarschijnlijk, omdat ik er vanuit ga dat dit alleen geldt voor vrouwen die borstvoeding gegeven hebben. De dingen waarmee ze nu worden geassocieerd zijn over het algemeen koeien (of uiers ofzo), melkflessen en zoogcompressen. Alles behalve sexy.

Kleding

En als het allemaal achter de rug is besluit je uiteraard om jezelf even flink aan te pakken om die laatste zwangerschapskilo’s eraf te sporten. (In mijn geval hielp de borstvoeding een handje mee en ging de weegschaal wel maar het vel niet). Maar ondanks het sporten zal duidelijk zijn dat je lichaam is verandert en dat je kleding niet mee verandert. En over borstvoeding, een heleboel kleding is gewoon niet handig als je iedere drie uur met je blote tieten in de huiskamer zit.
Verder lijkt het wel alsof er een heel ander mens in je lichaam is gekropen met een totaal andere smaak. Al die kleding die je al die maanden niet hebt aangeraakt lijken wel uit een eerder tijdperk te komen en terwijl je er zo naar terugverlangde voel je je er niet (meer) lekker in. Ik had bijvoorbeeld ook het idee dat bepaalde kledingstukken niet bij mijn ‘nieuwe leven’ pasten. Ik bedoel, een fleecetrui met een teddybeertje erop, dat als ik hem even flink heet zou wassen de wasmachine hem in maatje Melle zou uitwerpen niemand ooit geraden zou kunnen hebben dat een volwassen vrouw in die trui had gelopen.

En weet je wat nog wel het allermooiste is? Dat het je in the end allemaal weinig kan schelen omdat je – heel cliché – toch een prachtig mooi kind op de wereld hebt gezet. Dat je elke ochtend als sloebermoeder op de bank zit te wachten op het eerste dutje zodat je jezelf een make-upje kan opsmeren en met geluk een outfit kan aanmeten dat iets verder gaat dan je Primark pyjama. Voor je borsten regel je gewoon een push-up BH en die buik laten we voor wat het is want wie weet wordt hij opnieuw gebruikt als onderkomen en dan was al het werk weer voor niks.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • avatar
  Reply Valerie september 25, 2015 at 8:30 am

  Het lijkt me zo lastig om je lichaam zo op te moeten offeren. Als je nou serieus zou afwegen om dan maar te adopteren zodat je lijf mooi blijft gaat ook wel wat ver.

 • avatar
  Reply Channah september 25, 2015 at 9:17 am

  Ik herken me heel erg in wat je schrijft, daarom besloot ik natuurlijk ook om BodyAfterBaby.nl te beginnen. ;)

 • avatar
  Reply Inge september 25, 2015 at 11:35 am

  oh, dit heb ik nu niet echt eigenlijk, ok, de huid aan mijn buik is nog wat losser, maar voor de rest zijn er eigenlijk geen veranderingen opgetreden… of mss negeer ik ze gewoon…

 • avatar
  Reply Vlijtig Liesje september 25, 2015 at 1:12 pm

  Leuk om te lezen hoe je de veranderingen in je lichaam hebt beleeft! Mijn lichaam heeft 5 zwangerschappen gehad en ik heb de striae die het laten zien. En daar ben ik eigenlijk trots op. Ik vind het mooi dat je kunt zien dat mijn lichaam gebaard heeft.

 • avatar
  Reply Milou september 25, 2015 at 3:01 pm

  Oke. Waarom wilde ik ook alweer zwanger worden? Nee even zonder gekheid: Ik had al een hangbuikje, putten in mijn billen en striae op mijn heupen. Dus die zwangerschapsdingen kunnen er ook nog wel bij. (Hoop ik.)

 • avatar
  Reply Laura september 25, 2015 at 4:25 pm

  Leuk om te lezen en ook wel herkenbaar! De striae daar heb ik niet zoveel problemen mee eigenlijk. Al had ik tijdens mijn zwangerschap er wel wat meer op tegen. Vooral toen het begon, maar nu maakt het mij niks meer uit eigenlijk. Het enige wat ik wel lastig vind soms is mijn buikje wat ik nu nog meer heb. Helemaal met wat strakkere kleding. En dat van een andere kledingsmaak krijgen dat begin ik ook langzaam te krijgen geloof ik.. Niet zo handig alleen haha

 • avatar
  Reply chucky1012 september 25, 2015 at 4:28 pm

  Het lichaam heeft het zwaar en het is voor de meesten moeilijk te accepteren dat het lichaam nooit meer zal worden als voordat men zwanger was.

 • avatar
  Reply Kim september 26, 2015 at 10:24 am

  Ik herken mezelf hier zo in. Ik vind het onwijs moeilijk om te dealen met mijn extra velletjes.

 • avatar
  Reply Saskia september 26, 2015 at 12:43 pm

  Heel herkenbaar, ik heb er nog best een beetje moeite mee dat mijn buik zo slap is geworden na twee zwangerschappen.

 • avatar
  Reply Monique | WritingMonique september 26, 2015 at 5:31 pm

  Ik ben nog niet zwanger geweest, dus ik kan hier eigenlijk niet over meepraten maar ik begrijp het wel. Het zou je ook absoluut niet moeten schelen, want je hebt zojuist een kind op de wereld gezet en dat is fantastisch!

 • avatar
  Reply Lotte september 26, 2015 at 7:05 pm

  Als ik eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat ik nu al niet echt een positief zelfbeeld heb over mijn lichaam (hoewel ik helemaal niet dik ben, dat weet ik), dus ik ben nu al een beetje bang van hoe ik erover zal denken als ik ooit een kindje zal hebben…

 • Leave a Reply