Do It Yourself, Naald en draad

Pixel babydeken met cupcake

Een tijdje geleden zag ik op instagram een foto voorbij komen van een babydeken met een super leuke afbeelding. Mijn eerste gedachte was, dat ik dit absoluut ook wilde proberen en dus zocht ik even op hoe ik zoiets tofs zou kunnen produceren. Al snel ontstond een idee voor een afbeelding en zodoende startte ik met een leuk nieuw projectje!

pixel babydeken

Voor je hiermee begint, vergis je niet in de wirwar aan draden die je hiermee zult creëren, die je ook allemaal weer zult moeten afhechten. Dit is namelijk wel iets wat ik van tevoren een beetje had onderschat. Ik had wel vanaf het begin allemaal aparte bolletjes gemaakt van de grote bollen voor bijvoorbeeld de lijnen en de stipjes, om het aantal losse draden in te perken, maar alsnog zijn het er een heleboel geworden. Je komt er toch niet onderuit, je kunt het dus hooguit een beetje inperken. 

Benodigdheden

Pixelpatroon
Haaknaald (vanaf 4.0 mm)
Wol
Pen en papier
Naald

Het pixelpatroon vond ik op pinterest. Op mijn account vind je een heel aantal patronen die ik leuk vond en heb opgeslagen (in het mapje ‘Granny Squares’). Uiteindelijk kwam ik deze cupcake tegen en bedacht ik dat het heel leuk zou zijn om dit dekentje te maken voor iemand die ik afgelopen weekend graag een cadeau wilde geven. Je kunt natuurlijk ook je eigen patroon zoeken! Ook kun je iets exclusievere pixelpatronen vinden via etsy.

PIXEL BABYDEKEN CUPCAKEIk gebruikte uiteindelijk wol waarvoor je een haaknaald van 4.0 – 5.0 millimeter voor nodig hebt. De hoeveelheid wol die je nodig hebt hangt af van de grootte van de deken. Een gemiddelde is ook lastig om te noemen, omdat je voor ieder patroon ook weer een ander aantal verschillende kleuren gebruikt. Ik kocht dus in ieder geval ruim in, zeker omdat ik niet het risico wilde lopen dat als een kleur op zou zijn deze zou zijn uitverkocht.

Voor deze deken haalde ik uiteindelijk 5 verschillende kleuren. Het originele patroon heeft van zichzelf meer kleuren, maar omdat ik graag kleuren wilde gebruiken die bij elkaar passen en er uiteindelijk maar twee tinten roze van dezelfde woldikte verkrijgbaar waren, koos ik ervoor om de vlakken iets te versimpelen (houd hier dus ook rekening mee bij het kiezen van een pixelpatroon). Van de lichtgrijze had ik 2 bollen (100 gram, 241 meter), van de witte had ik 1 bol, van de lichtroze 1 bol, van de donkergrijze 1 bol en van de donkerroze 1 bol.

Corner to corner crochet

Deze deken is gemaakt door middel van de ‘corner to corner‘ haak techniek. Je begint dus in de ene hoek en eindigt in de tegenovergestelde hoek. Door middel van het haken van 4 stokjes maak je de vierkantjes, welke weer de basis zijn voor de volgende diagonale lijn. Er zijn inmiddels al zoveel tutorials gemaakt over deze techniek, dus raad ik je aan om youtube te bezoeken en daar te zoeken naar een how to corner to corner chrochet. Ook de increase en decrease technieken zijn al heel vaak op video gezet en kun je gewoon op youtube vinden!

PIXEL BABYDEKEN CUPCAKE

Om goed bij te houden welke kleur ik wanneer moest gebruiken had ik het patroon uitgetekend op hokjespapier en kon ik kruisjes zetten in de vierkantjes die ik had gehaakt. Het is heel belangrijk dat je goed bijhoudt waar je gebleven bent in het patroon om te voorkomen dat je er een vreemd figuur aan overhoudt.

Als je klaar bent met de deken moet je de overgebleven draadjes afwerken. Dit doe je met een gewone naald. Je moet zorgen dat je door een vierkantje heen gaat die dezelfde kleur heeft als het draadje en om het extra stevig te maken kun je er nog een knoopje in leggen. Zoals je op de bovenste overzichtsfoto ziet, zijn die draadjes nog een behoorlijke wirwar!

PIXEL BABYDEKEN CUPCAKE

Nog even een leuke overzichtsfoto van the work in progress. Helaas heb ik per ongeluk de foto gewist van toen ik het dekentje af had. Maar ik denk dat het zonder de linker bovenhoek ook wel duidelijk is. Ik vind hem echt helemaal gaaf geworden en degene aan wie ik hem cadeau heb gedaan was ook enthousiast. Ik ben in ieder geval helemaal hooked aan deze leuke manier van haken en ik zit met mijn hoofd alweer bij een volgend project: een graphgan voor Melle!

Met wat voor afbeelding zou jij een gehaakte deken willen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • avatar
  Reply Sophie september 9, 2015 at 6:48 am

  Wat een geweldig mooie deken! Heel gaaf patroon en mooie kleuren! Hoe groot is de deken in totaal geworden? Het lijkt me erg leuk om ook zoiets te maken, maar ben eerst nog bezig met een Sophie’s Garden Universe deken en vind dat al verschrikkelijk met alle draadjes afwerken, dus zo’n deken zal helemaal een hel zijn. Maar als je dan het eindresultaat ziet, is het het helemaal waard!

  • avatar
   Reply Jennifer september 9, 2015 at 12:46 pm

   Ik heb hem helaas niet opgemeten, maar ik denk dat hij rond de 80 à 100 cm in lengte en breedte zit. Ik heb even gegoogled op de deken die jij noemt, want die kende ik niet, maar dat is ook prachtig zeg! En wat een werkje ook!

 • avatar
  Reply Laura september 9, 2015 at 10:44 am

  Die is echt heel erg gaaf geworden zeg!

 • avatar
  Reply Valerie september 9, 2015 at 11:37 am

  Wat gaaf gemaakt! En wat een werk! Knap dat je er nog een wil maken ik was het gepriegel na een halve deken al zat!

  • avatar
   Reply Jennifer september 9, 2015 at 12:47 pm

   Ik ga ook niet direct door hoor, even iets anders tussendoor, anders zou ik ook knettergek worden denk ik van de draadjes, haha!

 • avatar
  Reply tineke september 9, 2015 at 12:54 pm

  Ik vind hem prachtig! Ik zou heel graag zo’n deken willen, maar heb het geduld/de skills niet om er eentje te kunnen maken denk ik! Heb het haken een paar keer een kans gegeven, maar het duurde niet lang of ze lagen in een hoekje van de kamer om vervolgens nooit meer aangeraakt te worden :’)

 • avatar
  Reply Malou september 9, 2015 at 1:36 pm

  Wauw, wat mooi zeg!

 • avatar
  Reply Anneleen september 9, 2015 at 4:50 pm

  Ik zag em reeds op instagram voorbij komen! :) echt heel knap gedaan, Jennifer! Ik zou niet weten hoe er aan te beginnen en ik zou er ook helemaal niet handig in zijn ;) een heel mooi resultaat!

 • avatar
  Reply Kim september 10, 2015 at 10:12 pm

  Die is gaaf zeg!

 • avatar
  Reply Susan september 15, 2015 at 2:48 pm

  Wat een superleuk dekentje is dit. Dat grijs combineert zo mooi met dat roze! Ik ben alleen niet zo handig dus na het zien van die foto met al die draden haak ik af om dit zelf te maken, knap dat het jou wel gelukt is!

 • Leave a Reply