Do It Yourself

The babyblanket – update

We kennen allemaal nog het project van het onafgemaakte grannysquares dekentje en daardoor kreeg ik nog niet heel veel vertrouwen uitgesproken in het haken van een heus dekentje voor de baby. Maar inmiddels heb ik al een aantal bollen wol er doorheen gejaagd en ligt er al een heus kunstwerk.

Degenen die me op instagram volgen hebben al wat tussenstanden kunnen zien, maar vandaag schrijf ik een update (want ik ben halverwege!) en deel ik het patroon met jullie. Het patroon dat ik volg komt van deze site, maar ik zal hem even naar het Nederlands vertalen zodat jullie hier geen moeite mee hoeven te hebben. Ik heb het patroon namelijk eerst ook even uit moeten schrijven voordat ik begreep hoe ik het nou precies moest doen.

Benodigdheden

 • Haaknaald (voor de wol die ik gebruik is een haaknaald van 5,5 mm het meest geschikt)
 • Wol (ik haalde wol bij de wibra)
 • Naald om de uiteinden mee af te hechten

Patroon

Zet 100 steken op voor een deken van 70cm breed. Ik zette er 200 op om de grootte te verdubbelen.

Rij 1
Haak een stokje in de derde lus vanaf je haaknaald. Haak daarna nog 4 stokjes in de volgende 4 lussen. Haak twee keer 2 lussen samen door middel van stokjes. Haak 4 stokjes in de volgende 4 lussen. *Haak twee keer 2 stokjes in de volgende 2 lussen. Haak 4 stokjes in de volgende 4 lussen. Haak twee keer 2 lussen samen door middel van stokjes en haak daarna weer 4 stokjes in de volgende 4 lussen.* – Herhaal alles wat tussen de sterretjes staat. Eindig met twee stokjes in de laatste lus en haak daarna twee lossen en draai de deken om.

English: DC in third chain from the hook. DC in the next 4 stitches. DC2tog, DC2tog. DC in the next 4 stitches. *Work 2 DC into the next 2 stitches. DC in the next 4 stitches. DC2tog, DC2tog. DC in the next 4 stitches* End with 2 DC in the last chain. Chain 2, turn.

Rij 2
Haak een stokje in de eerste lus (dit is dezelfde lus als waaruit de twee lossen zijn gekomen) en in de volgende 4 lussen. Haak twee keer 2 lussen samen door middel van stokjes. Haak 4 stokjes in de volgende 4 lussen. *Haak twee keer 2 stokjes in de volgende 2 lussen. Haak 4 stokjes in de volgende 4 lussen. Haak twee keer 2 lussen samen door middel van stokjes en haak daarna weer 4 stokjes in de volgende 4 lussen.* – Herhaal alles wat tussen de sterretjes staat. Eindig met twee stokjes in de laatste lus en haak daarna twee lossen en draai de deken om.

English: DC in the first stitch (your ch 2 and your first DC are worked in the same stitch) and in the next 4 stitches. DC2tog, DC2tog. DC in the next 4 stitches. *Work 2 DC into the next 2 stitches. DC in the next 4 stitches. DC2tog, DC2tog. DC in the next 4 stitches.* End with 2 DC in the last stitch. Ch 2, turn.

De rest van de deken gaat volgens rij 2, lekker op de automatische piloot!

Het kleurpatroon voor deze deken: 3 rijen wit, 3 rijen grijs, 5 rijen wit, 2 rijen blauw, 5 rijen grijs, 2 rijen wit, 4 rijen grijs, 5 rijen blauw, 3 rijen wit, 5 rijen grijs, 2 rijen wit, 5 rijen blauw, 5 rijen wit, 3 rijen blauw, 2 rijen wit.

Hierna is de deken 75 cm lang, bestaande uit 54 rijen. Je kunt het kleurpatroon dus herhalen (of in tegengestelde richting) voor een dubbele lengte.


Babyblanket in progress

Waar je op moet letten bij het haken van een babykleedje.

 • Kies een zachte wolsoort. Ik gebruikte wol van de wibra. Emma heeft bewezen dat met deze wol een super zachte deken gemaakt kan worden die ook nog eens heel mooi blijft. Een deken die gaat pluizen is heel irritant voor de baby, remember de zelfgebreide truien van je oma?
 • Gebruik geschikte kleuren. Baby’s zijn snel gefascineerd door de kleurtjes en contrasten. Kies het liefst geen felle neon-kleuren om de rust te bewaren. Een speelkleedje zou daarentegen prima uit wat fellere kleurtjes kunnen bestaan.
 • Maak de deken niet te groot. Baby’s groeien natuurlijk snel, maar maak de deken ook niet te groot. Kleine baby’s = kleine dekens, want ze hoeven er niet onder te verzuipen. Mijn deken wordt als het goed is vierkant, zodat hij ook mooi in de box kan. Ons ventje hoeft er niet per se onder te slapen, daar heeft hij dekbedjes voor. Wordt het wel een dekentje om onder te slapen, houdt dan goed rekening met de grootte.

Kijk hier voor nog meer leuke baby DIY’s die ik misschien nog wel ga uitvoeren! En je kunt me ook op Pinterest volgen voor nog meer leuke DIY’s!

Haken is dus niet alleen voor oma’s! Deze 21-jarige doet er ook aan mee!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • avatar
  Reply chucky1012 oktober 11, 2014 at 7:10 am

  Wat ziet leuk dat je zo een mooi dekentje maakt!
  Fijn dat je het patroon hier deelt.
  Ik hoop dat je goed uitgerust bent van je verjaardags feestje ;-)

  Fijn weekend Xoxo

 • avatar
  Reply Anneleen oktober 11, 2014 at 8:23 am

  Oh wat leuk zo’n zelfgemaakt dekentje!

 • avatar
  Reply Manon oktober 11, 2014 at 9:03 am

  Dat gaat zeker de goede kant op! Je bent in een korte tijd echt al heel ver met je deken!

 • avatar
  Reply Joyce oktober 11, 2014 at 9:58 am

  Goed bezig! Mijn moeder is eentje aan het maken me de kleuren van de babykamer, zo leuk! Had het idee ook van pinterest. Ik kan zelf niet haken/breien dus dan maar andere mensen aan het werk zetten. Die dit natuurlijk met liefde doen voor hun toekomstige kleinkind haha!

 • avatar
  Reply anouk oktober 11, 2014 at 11:16 am

  Ziet er mooi uit, knap! Las dat je jullie baby onder een dekbed wil leggen. Dat wordt afgeraden voor hele jonge kinderen, maar het blijft jullie keuze :)

  • avatar
   Reply Jennifer oktober 17, 2014 at 11:02 am

   Uiteindelijk, natuurlijk. Als hij daar groot genoeg voor is dan leg ik ‘m inderdaad liever onder een dekbed dan onder een gehaakt dekentje. ;)

 • avatar
  Reply Malou oktober 11, 2014 at 11:44 am

  Hij wordt echt mooi! Misschien moet ik het binnenkort ook maar weer eens proberen..

 • avatar
  Reply Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla oktober 11, 2014 at 5:13 pm

  Ziet er heel mooit uit. Zelf ben ik niet van het haken, mijn zus is een pro en komt vaak met gehaakte mutsjes voor de kinderen aan.

 • avatar
  Reply Laura oktober 11, 2014 at 6:54 pm

  Wat word die mooi! En ik herken je verhaal van de grannys. Ik wilde ook een deken maken met allemaal grannys maar was het op een gegeven moment echt zat! Nu haak ik 1 grote granny en daar ben ik nu nog steeds heerlijk mee bezig!

  • avatar
   Reply Jennifer oktober 17, 2014 at 11:03 am

   Dat is ook heel leuk! Daar zat ik ook aan te denken eerst, want dan heb je ‘m zeker weten vierkant (ik wil dus een vierkant dekentje). Maar uiteindelijk kwam er toch dit. Misschien dat het me nog een keer naar de bol stijgt en ik weer een nieuw projectje begin, haha.

 • avatar
  Reply Channah oktober 15, 2014 at 7:18 pm

  Wat een mooi en lief dekentje! Ik zie de laatste tijd zoveel mensen mooie dingen maken, ben er zelf helaas niet zo handig mee. Misschien toch maar eens een keer proberen!

 • avatar
  Reply Eva oktober 27, 2014 at 6:05 pm

  Heel erg leuk gemaakt. Kwam ‘m al verschijnende keren op instagram tegen. Snap alleen nog niet zo goed hoe je zo’n dekentje nou maakt :).

 • avatar
  Reply Valerie februari 7, 2016 at 2:15 pm

  Leuk dekentje heb je voor melle gemaakt! Zal hij vast blij mee zijn :)

 • Leave a Reply