Advertorial

Kwaliteit versus kwantiteit in je kledingkast

Shoppen bij de H&M, Xenos, Action en weet ik veel waar nog meer. Alles zo goedkoop mogelijk en het liefst dan ook nog in de sale. Labels met made in [vul willekeurig ontwikkelingsland in], daar waar kindertjes voor een paar cent per dag aan jouw kleding hebben zitten naaien, wetende dat ze geen toekomst hebben. En jij maar geld uitgeven met je goedverdienende bijbaantje, een uurloon waar zij de hoop al niet eens meer op hebben. En als het dan stuk is, dan ligt het ook zo weer in de prullenbak. Of in een kledingzak in de humanitasbak, op weg naar de kindjes die hun eigen kledingstuk weer kunnen dragen, stuk dat wel .. en verwassen.

En of ik een koopjesliefhebber ben. Maar sinds ik niet meer groei en ik niet meer in de zandbak lig te ravotten ben ik wel wat kieskeuriger geworden in het kopen van kleding. Shirtje van drie euro? Die heb ik eigenlijk helemaal niet nodig, dus laat maar hangen. Bovendien is hij niet voor niets zo goedkoop, want er was dus blijkbaar niemand die het shirtje mooi genoeg vond om te dragen. En het feit dat het uit kan om het item zo af te prijzen zal wel betekenen dat er voor je het weet een gat in zit.

Tegenwoordig investeer ik liever in stukken van goede kwaliteit. Ze moeten lang meegaan. Duurzaamheid. Ik heb geen volle kledingkast nodig, en ik heb er ook niet eens de ruimte voor. Ik shopte laatst een vest voor veertig euro, een heel dik vest van hele zware kwaliteit en het lijkt wel alsof hij alleen maar mooier uit de wasmachine komt. Mijn winterjas was eveneens iets duurder, maar ik draag hem al voor het derde jaar, gekocht bij Zalando.

Als kledingstukken dan wat langer meegaan dan één seizoen, maar iets meer geld gekost hebben dan doe je een investering. En zie het zo: een broek van €90,- die tien jaar meegaat, of een broek van €10,- die maar een jaar meegaat. Dan was die broek van €90,- uiteindelijk toch goedkoper. En als je dan toch voor duurzame kleding gaat, wat dacht je van kleding gemaakt van natuurlijke materialen? Ik moet toegeven, ik heb daar weinig van, maar het levert me voor mijn gevoel wel extra karmapunten op als ik eco-vriendelijk heb geshopt. En pssst, er is daar nu ook sale! ;)

Wat hangt of ligt er in jouw kast? Kwaliteit of kwantiteit?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • avatar
  Reply Charlotte januari 23, 2014 at 7:56 am

  Je hebt helemaal gelijk.. Wij kopen maar bij de Primark en H&M terwijl de achtergrond van de kleding vreselijk is. Kinderen die heel weinig krijgen en het in slechte omstandigheden moeten produceren. Ik koop tegenwoordig ook meer merk en wat duurder dan weet je dat het beter is gegaan vooraf en doe je er langer mee :)

 • avatar
  Reply chucky1012 januari 23, 2014 at 8:45 am

  Bij de eerstgenoemde shop koop ik al niets meer aan kleding!

 • avatar
  Reply sofie januari 23, 2014 at 12:48 pm

  Helaas is het niet altijd zo dat omdat een kledingstuk van een merk is of duurder is, dat het eerlijk gemaakt werd… Er zijn ook genoeg voorbeelden van duurdere merken die in de media kwamen met dat soort praktijken…

 • avatar
  Reply Sara januari 23, 2014 at 1:21 pm

  Ja ik merk dat ik nu ook steeds meer investeer in mooiere kleding (dus betere kwaliteit en vaak wat duurder). Mijn winterjas heb ik nu alweer drie jaar geleden gekocht, voor 300 euro, maar vroeger kocht ik er een van ongeveer 60-100 euro per jaar. Uiteindelijk heb ik dus inmiddels al evenveel uitgegeven als ik ieder jaar een nieuwe jas had gekocht. Maar die van mij is nu nog steeds heel mooi en ik gebruik hem waarschijnlijk de komende paar jaar ook nog! Goede investering dus! Denk dat het ook te maken heeft met ouder worden, je lichaam verandert niet meer zo en je stijl ook niet.

 • avatar
  Reply Jessica januari 23, 2014 at 11:03 pm

  Klopt. Daar heb je zeker wel een punt. Ik zou er graag in willen investeren, maar met mijn karig studentenbudget gaat dat em nog even niet worden.
  Wel is het handig voordat je iets koopt, even een onderzoekje te doen naar een merk. Dat weet je altijd of je er in kan investeren of niet.

 • avatar
  Reply Olga januari 24, 2014 at 12:51 am

  Ik mix kleding met elkaar, soms heb ik gewoon een paar goedkope basics nodig om mijn outfit mee op te leuken, maar de duurdere items blijven toch automatisch langer in de kast hangen. Het moet ook een beetje aan je inkomen liggen en trouwens, de kringloop wil ook nog wel eens goede items aanbieden, maar voor veel minder geld!

 • avatar
  Reply Astridyeah januari 24, 2014 at 1:22 am

  Hmm, wat geld betreft hangt mijn kledingkast vol met kwantiteit, maar aangezien ik gerust 4 jaar met een stapel spijkerbroeken kan doen en misschien 1x per jaar shirts/truien shop, vind ik het ook weer kwaliteit. Als ik kijk naar eerlijke prijs, milieu etc. is het absoluut geen kwaliteit, maar fair enough; ik hou me er niet echt mee bezig. Ik ben iemand die kan klagen om 50 euro voor een jas, maar tegelijkertijd wel datzelfde geld voor een concert kan neerleggen of een stapel boeken, oeps. Mijn prioriteiten liggen geloof ik een beetje anders dan mn leeftijdsgenoten. :p

 • avatar
  Reply Lenneke januari 25, 2014 at 5:14 pm

  Ik wissel het eigenlijk af. Sommige kledingstukken zijn het mij niet waard om veel geld in te investeren…

 • avatar
  Reply Marcella januari 26, 2014 at 4:28 pm

  Eerst lag er vooral kwantiteit in mijn kast, nu steeds wat meer kwaliteit. Maar echt groen shop ik zelden. Wil ik wel vaker gaan doen, nog beter voor het milieu natuurlijk. Goed artikel, leuk om te lezen wat je hiervan vind.

 • avatar
  Reply Maaike februari 23, 2014 at 5:46 pm

  Ik doe zelf ook mijn best wat meer te investeren in duurdere items maar ik blijf het lastig vinden!

  X

 • Leave a Reply