Advertorial

5 studietips – Studeren kun je leren

De leukste tijd van je leven is je studententijd. Eindelijk op eigen benen staan en alleen de vakken volgen die je zelf uitkiest en natuurlijk de vele vrije tijd en feestjes. Dit zijn tegelijkertijd wel de grootste valkuilen: doordat je te veel met leuke dingen bezig bent, schiet je in paniek als de tentamens dichterbij komen. Dan kun je je nog wel een week opsluiten en keihard blokken, maar het resultaat is vaak maar een krappe voldoende, of lager, terwijl anderen die er minder moeite voor deden hogere cijfers haalden. Zeker met het oog op het bindend studieadvies, maar ook de verscherpte examenregeling voor scholieren, is het misschien helemaal nog niet zo’n gek idee om te leren studeren.

Veel scholieren en studeren weten eigenlijk helemaal niet goed hoe ze moeten leren. Ze lezen een tekst en markeren wat zinnen, maar op deze manier heb je na een dag nog maar 30% onthouden. Zie bijvoorbeeld ook dit artikel over een slechte studiemethode. Er zijn veel betere technieken dan deze om te leren. Leren is namelijk een trucje, en er zijn genoeg manieren om je brein optimaal te benutten en in minder tijd meer te onthouden. Herken jij jezelf in de volgende 5 fouten?

 Fout 1: De stof niet herhalen.
Veel mensen weten eigenlijk niet goed hoeveel en wanneer je het beste kunt herhalen, maar dit is al lang en breed wetenschappelijk onderzocht. Zie ook onderstaande optimale herhalingstabel van prof. Dr. Ebbinghaus. Na 1 dag weet je nog maar 30% van wat je geleerd hebt. Wat je ook doet, hoe je ook studeert, zorg ervoor dat je de stof herhaalt. Als je 10 uur zit te studeren maar je herhaalt niet op tijd, heb je 2 dagen later al 7 uur weggegooid. Het optimale herhalingschema is dan ook om te herhalen na een uur, een dag, een week, een maand en 6 maanden.

 Fout 2. De inhoudsopgave negeren.
Onze hersenen zijn in staat om bibliotheken vol kennis uit het hoofd te leren en te begrijpen. De basisvoorwaarde is echter structuur. Wanneer er geen structuur zit in de stof kan je nooit de stof goed onthouden en begrijpen. Er zijn veel studenten die niet eens weten hoe hun boek heet, al helemaal weinig mensen denken na over de titel van het hoofdstuk voordat ze gaan lezen. Door jezelf voor te bereiden op wat je gaat lezen, kan je veel beter hoofd- en bijzaken onderscheiden en leer je sneller verbanden te leggen.

 Fout 3: Geen vragen stellen.
Met je pen in je boek krassen is prima, maar echt veel ga je onthouden wanneer je zelf vragen stelt over de stof. Wanneer ben je voor het laatst door iemand overhoord? Nadat je de inhoudsopgave goed hebt bekeken lees je eerst van alle alinea’s de eerste regels. Daarin wordt altijd een stelling gezet. De feiten die je wilt onthouden draai je om in flashcards, vragen en antwoorden. Zo kun je jezelf overhoren. Voorbeeld: In plaats van dat je opschrijft ‘Amerika werd ontdekt door Christoffel Columbus in 1492’ formuleer je de vraag ‘Wanneer en door wie werd Amerika ontdekt?’. Op deze manier ga je de stof echt goed onthouden en begrijpen omdat je zelf een vraag stelt.

 Fout 4: Niet of te laat pauzeren.
Je favoriete serie, het lesuur en een kerkdienst. Allemaal duren ze ongeveer 45-50 minuten. Dit is geen toeval, na zo’n tijd zijn je hersens gewoon even aan pauze toe. Hoe vaak heb je al gehad dat je drie keer een zin las zonder het te begrijpen. Door op tijd pauze te nemen geef je je hersens even rust en kun je na tien minuten weer geconcentreerd verder. Drink ook zo weinig mogelijk energydrinks en koffie! Deze geven een korte boost, maar daarna zak je weer net zo hard in elkaar.

 Fout 5: Niet samen leren.
Sommige mensen sluiten zich tijdens het leren letterlijk op. Hierdoor missen ze veel dingen, die anderen wel zien. Als je een college of lesuur gemist hebt, weet je niet wat je docent heeft uitgelegd. Daarnaast kunnen er verbanden zijn die jij over het hoofd ziet, maar anderen wel zien. Deel daarom je samenvattingen en flashcards, zodat je vanuit verschillende invalshoeken de stof bekijkt.

Gelukkig zijn er manieren om deze fouten te voorkomen. De echte slimme student haalt optimaal resultaat uit zijn studie-uren, waardoor je ook vrije tijd overhoudt om leuke dingen te doen. Om niet meer in je oude gewoontes terug te vallen is het erg slim om gebruik te maken van een studietool, zoals eFaqt. Op www.efaqt.nl kun je flashcards en aantekeningen maken, word je er aan herinnerd op tijd pauze te nemen, kun je online je aantekeningen delen, en nog veel meer! eFaqt wordt aangeraden door Oxford University en gebruikt door bedrijven als Shell en werkt samen met nationale en internationale uitgevers. Hierdoor kun je elk boek en elk artikel leren met eFaqt. 

Leren moet je toch en om je te helpen om optimaal rendement te halen bied ik jullie een speciale aanbieding aan: probeer eerst 24 uur lang eFaqt Pro gratis uit en meld je dan hier aan voor een eFaqt Pro abonnement voor maar €2,- per maand! Dat is goedkoper dan een kopje koffie op het terras of een maaltijd bij de HEMA!

P.S. Ben je geïnteresseerd in een gratis workshop Effectief Studeren? Mail dan naar Reinoud Homan (r.m.homan[at]student.rug.nl), en regel een gratis workshop bij jouw studievereniging, school of zelfs thuis.

Quote

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • avatar
  Reply Anneke mei 2, 2013 at 9:38 am

  Ik maakte heel lang de fout om samenvattingen te maken. Dat werkte niet voor mij, aangezien ik dan te druk was met die samenvatting. Alles moest er netjes uitzien, elke paragraaf moest met die en die lettergrootte beginnen en ga zo maar door. Hierdoor had ik nooit tijd om de samenvatting nog eens door te nemen.
  Voor mij werkt het toch het beste om gewoon het boek te pakken en te markeren en mezelf vragen te stellen. Dingen ernaast schrijven waardoor het duidelijker wordt of vragen die door de docent online zijn gezet erbij te pakken.
  Samen leren wil ik geen eens proberen – meestal wordt dat meer ouweho*ren dan leren, haha.

 • avatar
  Reply Anouk mei 2, 2013 at 9:51 am

  Ik neem wel eens te laat pauze ja en samen studeren doe ik nooit… tenzij tussen de tentamens in, dan wel. Ik ben er niet zo goed in…

 • avatar
  Reply Lisa mei 2, 2013 at 11:11 am

  Ik weet zeker dat ik hier wel eens van gehoord heb, maar ik weet niet meer waar. In elk geval: superhandig om deze tips nog even op een rijtje te hebben, en je hebt het ook duidelijk en leuk uitgelegd!

 • avatar
  Reply Charlotte mei 2, 2013 at 1:01 pm

  Handige tips!
  Bedankt :D

 • avatar
  Reply Monique mei 3, 2013 at 8:50 am

  Handige tips!

 • avatar
  Reply Rianne mei 3, 2013 at 11:19 am

  Grappig, in plaats van dat ik dit nu zit te lezen, zou ik eigenlijk moeten leren…

 • avatar
  Reply laura april 6, 2014 at 7:11 pm

  Ik heb nu al een tijdje efact pro maar gebruik het eigenlijk niet. Hoe kan ik het opzeggen?

  • avatar
   Reply Jennifer april 6, 2014 at 11:55 pm

   Je kunt Efact het beste een mailtje sturen!

 • avatar
  Reply Han Zeelenberg augustus 8, 2017 at 2:11 pm

  Bedankt voor de tips! Zelf merk ik ook echt dat herhalen helpt! Oefeningen maken werkt ook heel goed. Hierdoor heb je snel inzichtelijk wat er mis gaat en waar je nog extra op moet oefenen!

 • avatar
  Reply Martijn december 7, 2018 at 10:12 am

  Dit soort tips had ik moeten hebben toen ik nog in de studiebanken zat :)

 • avatar
  Reply Anna december 12, 2018 at 9:45 am

  Goede tips! Maar ik vind samen leren juist heel prettig! Ik doe het altijd met een vriendin van me samen en daarmee leren we altijd samen op een efficiënte en gezellige manier. Zij overhoord mij, ik haar en soms doen we nog leuke opdrachten die je moet uitvoeren als je iets fout hebt.

  Groetjes Anna

 • Leave a Reply