Semester 2
Studie

Mijn Studie: Semester 2

Vandaag begint mijn tweede semester. Of nouja, eigenlijk morgen. Misschien wel overmorgen. Maar officieel vandaag dus. Ik ben dan wel collegevrij, iedere maandag, maar er moet ook nog heel wat voorbereidend werk gedaan worden. Elke week weer een aantal teksten lezen en goed doornemen, opdrachten maken die verplicht zijn en veel schrijven. Zo stel ik mezelf het tweede semester voor: weer lekker aan de bak en flink knallen op de tentamens.

Afsluiting Eerste Semester

Ik mag jullie vol vreugde mededelen dat ik alle punten uit het eerste semester gehaald heb! De eerste 30 ec’s zijn dus binnen en dat voelt helemaal goed. De volgende cijfers heb ik gehaald:

 • Taalvaardigheid Spaans 1 [15 ec’s] – 8,4 / 7,5 / 8,9 = 8
 • Fonologie & Morfologie [5 ec’s] – 8,4 / 8,5 = 8
 • Taalkunde Romaans [5 ec’s] – 6,0 / 6,9 = 6
 • Cultuurkunde Romaans [5 ec’s] – 6,0 / 7,3 = 7

Van het laatste vak in het rijtje had ik het dus echt niet verwacht dat ik het af zou sluiten met een zeven. Ik had hier een herkansing voor evenals ongeveer al mijn medestudenten, ik leerde me suf en haalde het eerste tentamen niet. Ik heb gehuild, was gefrustreerd dat het zo moeilijk was, dat het me niet lukte, maakte me ontzettend druk en reageerde van alles en nog wat af op mijn vriendje (sorry!). Nergens voor nodig geweest dus! Wat een heerlijke cijfers heb ik gehaald, ik ben zeg maar best trots op mezelf. Ik vind het wel jammer van Taalkunde, dat vond ik zo’n leuk vak en dan sluit ik het ook op een tiende na af met een zes. Niet dat ik voor cum laude ging, want die hoop had ik na de eerste periode al opgegeven door het niet halen van twee tentamens.

Vakken

Dit semester volg ik drie vakken, hurray!

 • Taalvaardigheid Spaans 2 [15 ec’s]
 • Literatuuranalyse Spaans/Romaans [5 ec’s]
 • Inleiding Medialandschap van de minor Media en Journalistieke Cultuur [10 ec’s]

Ik heb er echt ontzettend veel zin in! Literatuuranalyse gaat misschien wel weer net zo’n struikelblok worden als Cultuurkunde uit het eerste blok. Het wordt ook door dezelfde docent gegeven, wat ik overigens een heel sympathieke man vind waar ik best drie uur naar wil luisteren – gelukkig dit semester  slechts twee uur!

Taalvaardigheid is gewoon Spaans leren, maar dat ken ik al dus eigenlijk gaat dat vak me tot nu toe erg goed af en dat is fijn! Het vak is namelijk 15 ec’s waard en dat tikt natuurlijk lekker aan! Het wordt natuurlijk wel steeds moeilijker, dus ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat het voor mij ook uitdagend begint te worden.

De minor heb ik bewust gekozen, met oog op de master journalistiek, maar daarnaast vind ik het ook ontzettend interessant om over dit vakgebied meer te weten te komen. Er is wel veel werk aan de winkel, dat heb ik al wel bekeken, maar ondanks dat heb ik er heel veel zin in om een paper te schrijven en presentaties te doen – aan de tentamens zal ik hoogstwaarschijnlijk toch iets minder plezier beleven.

Natuurlijk zal ik proberen om weer een paar mooie cijfers binnen te halen en zal ik dit keer lekker blijven bloggen. Ik haal er zoveel energie uit om dagelijks een stuk te mogen schrijven, reacties te krijgen en bovenal de lieve mails die ik krijg van bezoeksters. Laat het nieuwe semester dus maar komen!

RTC

Mocht je geïnteresseerd zijn in mijn studie, Romaanse Talen & Culturen, dan mag je me natuurlijk altijd een mail sturen! Ik heb al een aantal leuke vragen gehad, waar ik vol enthousiasme op kon reageren. Mijn studie is leuk, ik geniet er van en zit helemaal op mijn plek! jenniferelbert@live.nl

Previous Post Next Post

You Might Also Like

21 Comments

 • avatar
  Reply Ariska februari 13, 2012 at 9:12 am

  Heerlijk dat je je er helemaal op je plek voelt! Ik hoop dat ik dit jaar ook een studie kan vinden waar ik me helemaal thuisvoel anders is het geloof ik moeilijk om je door die teksten te wurmen.

  • avatar
   Reply Jennifer februari 13, 2012 at 11:22 am

   Ik weet zeker dat je ook een studie gaat vinden die helemaal bij je past! Je bent goed bezig, bezoekt open dagen en doet meeloopdagen. Er zijn veel studenten die gewoon hun eigen tunnelvisie hebben gecreëerd en zich concentreren op één studie, waarvan later blijkt dat het niets voor ze is. (Psychologie, rechten .. dat soort massastudies, in de praktijk blijkt dat er een heel groot aantal al vrij snel afhaken).

 • avatar
  Reply Deborah februari 13, 2012 at 9:55 am

  Jeetje wat een mooie cijfers heb jij!! :)
  Ziet er erg interessant uit al die vakken…
  Als je met plezier aan iets bezig bent is het ook niet erg om er hard voor te werken. Suc6 met je tweede semester!

 • avatar
  Reply Olga februari 13, 2012 at 9:58 am

  Van HLVT heb ik nog een samenvatting, als je die ooit nodig hebt, moet je even gillen! xx.

  • avatar
   Reply Jennifer februari 13, 2012 at 10:01 am

   Ik heb geen idee welk vak jij bedoelt, maar het zal wel met journalistiek te maken hebben, ik zal zien of ik dat vak ook ga krijgen. Thanks! :)

   Edit: ik krijg nu net de briljante ingeving dat het staat voor “het leven van teksten”. Ik ga even afwachten wat we met het boek moeten doen, omdat we volgens mij heel selectief ermee aan de slag gaan.

 • avatar
  Reply Dina februari 13, 2012 at 10:00 am

  Mooie cijfers heb je zeg! Ik kan niet wachten om weer naar school te gaan!

 • avatar
  Reply Lauradenkt februari 13, 2012 at 10:16 am

  Ik ben benieuwd wat je bij literatuuranalyse gaat krijgen :)

 • avatar
  Reply Debby februari 13, 2012 at 11:14 am

  Hihi wat leuk! Ik ben ook zo blij met die studie. Krijgen jullie geen academische vaardigheden bij schriftelijk? Daar haalde ik op een gegeven moment wel echt lage cijfers mee, ook al is mijn Spaans zelf prima. Ook grappig om te zien dat jullie in het eerste jaar al ruimte hebben voor minor vakken, dat was bij ons niet. Fijn dat het zo goed gaat!

  • avatar
   Reply Jennifer februari 13, 2012 at 11:20 am

   Nee, ik krijg – hopelijk – een vak academisch schrijven binnen mijn minor, in combinatie met publieksgericht schrijven.

   Wij moeten wel gewoon Spaanse teksten schrijven om te oefenen, en op het tentamen moesten we een brief schrijven, maar die is bij mij gelukkig gewoon heel goed beoordeeld, maar dat heb ik ook al op het VWO gehad. Ik denk dat dit onderdeel in het tweede semester inderdaad ook wat strenger gaat worden. Maar daarnaast krijgen we in het tweede jaar nog rapportage vakken, om het Spaans nog beter te beheersen, waarbij ook geschreven moet worden. Ik denk dat het bij ons dus pas daar echt academisch beoordeeld gaat worden.

   • avatar
    Reply Debby februari 13, 2012 at 12:52 pm

    Wat raar dat ‘dezelfde’ studie er zo anders uit ziet op elke universiteit he. Ik vind het steeds jammerder (is dat een correct Nederlands woord?) dat ik in Nijmegen zit, maar in Utrecht wilde de studieadviseurvervanger (studieadviseur was met zwangerschapsverlof) me niet in laten stromen want dan zou ik zogenaamd het bindend studieadvies niet kunnen halen. Dat is me in Nijmegen overigens wel gewoon gelukt. Maar goed, een vriendin van me in Utrecht kan alles zelf indelen en heeft zoveel meer tijd over. Ik snap ooit niet hoe ze in Nijmegen zoveel dingen in zo weinig uren kunnen proppen. Maar ja, ben er bijna vanaf, denk ik!

    Wel fijn dat je op het VWO al zoveel voorbereiding hebt gehad, ik heb daar ook veel profijt van gehad dat ik al Spaans kon! Blijf je blog maar zo updaten, vind ik echt leuk :)

    • avatar
     Reply Jennifer februari 13, 2012 at 3:45 pm

     Ik ben ook in Utrecht wezen kijken voor Spaanse Taal en Cultuur, maar Groningen leek me toch leuker. In Nijmegen heb ik niet eens gekeken, omdat het voor mij alleen maar onpraktisch en ver weg zou zijn. Ben heel blij met m’n keuze, ik kan ook eigenlijk alleen m’n minor en buitenland vakken kiezen, de rest staat ook heel vast, dus zoveel heb ik ook weer niet te kiezen. Maar in Utrecht is er inderdaad veel keuzevrijheid, maar qua vakken leek Groningen mij leuker. Wel jammer dat ze je dan in Utrecht niet hebben laten instromen, vooral als je vergelijkingsmateriaal hebt..

     • avatar
      Debby februari 13, 2012 at 5:58 pm

      Wij hebben inderdaad ook alleen maar de minoren die we kunnen kiezen, maar dat was pas vanaf het tweede jaar.
      Ach ja, hopelijk ben ik in de zomer gewoon klaar ;)

 • avatar
  Reply Sylvia februari 13, 2012 at 11:39 am

  Klinkt als een erg toffe studie! Gefeliciteerd met je mooie cijfers ;)

 • avatar
  Reply Dhini februari 13, 2012 at 2:05 pm

  wat een mooie cijfers heb jij

 • avatar
  Reply Melissa februari 13, 2012 at 3:42 pm

  Volgens mij houd iedereen zich voor om bij een nieuwe periode keihard te gaan werken, en dit keer écht goed zijn best te doen =p.
  Maar wel echt goede cijfers!!

 • avatar
  Reply Lisa februari 13, 2012 at 4:21 pm

  Spannend, veel succes met je drie nieuwe vakken en je tweede semester! :)

 • avatar
  Reply Kim februari 13, 2012 at 5:42 pm

  Wat een mooie cijfers heb je gehaald, zeg! Veel succes met het tweede semester en maar hopen dat er weer zulke beoordelingen uit mogen rollen!

 • avatar
  Reply Joyce februari 13, 2012 at 9:06 pm

  Wat ben je geweldig goed bezig op school Jennifer, daar mag je zeker trots op zijn! Ga vooral zo door, je minor-vak lijkt me geweldig interessant, had ik zulke vakken maar al. Jammer genoeg, moet ik daar nog een jaartje op wachten.

 • avatar
  Reply MARLIES februari 13, 2012 at 10:19 pm

  Goed bezig! Fijn om te lezen dat je studie zo goed bevalt.

  Het vak Inleiding Medialandschap heb ik ook gehad, het is prima te doen, en ik vond het erg leuk. Maar je moet wel alles goed bijhouden, elke week de opdrachten maken, dan hoef je amper te leren. Ik rondde het af met een mooie 8.

  Over de master ga ik morgen een blogje schrijven denk ik! (Naar aanleiding van je vraag op Twitter! ;))

  • avatar
   Reply Jennifer februari 13, 2012 at 11:14 pm

   Het viel mij ook al op dat de teksten die ik moest lezen er makkelijker uitzien dan de teksten die ik het eerste semester voor m’n RTC vakken had, dus dat moet inderdaad wel goedkomen. Bedankt voor je tip! Ik hou je blog ook in de gaten!

 • avatar
  Reply Stéphanie februari 14, 2012 at 11:10 am

  Voor mij gaat het ook weer beginnen deze week. Ik heb er weer zin in. Heel veel succes met alles!

  Die minor klinkt echt wel tof trouwens.

 • Leave a Reply