ShinyTeeth098
Entertainment

Alles over kiespijn …

… en hoe onverdraaglijk dat is.

Als je kiespijn hebt bel dan alsjeblieft direct je tandarts. Binnen vijf minuten kan het zijn dat je tandarts je kies heeft opengemaakt en bezig is met een heerlijke wortelkanaalbehandeling, jouw kaak is dan verdoofd en je zult gedurende de behandeling en nog uren daarna geen pijn meer hebben. Dat is echt de moeite waard!

Dit maakte ik vrijdag mee. Ik stond ’s ochtends op en had een beetje last van mijn kaken. De pijn zeurde overdag een beetje en aan het eind van de middag reisde ik terug in de bus naar mijn ouders. De pijn viel wel mee. Maar zodra ik thuiskwam stond ik binnen vijf minuten te gillen in de huiskamer van de pijn. Van het ene op het andere moment. Een belletje naar de spoedtandarts was binnen no-time gepleegd.

Vergis je echter niet dat over een tijdje de verdoving gaat uitwerken. De tandarts heeft natuurlijk erg diep geboord en het gat is nog niet gevuld. Je zou denken dat je pijn zou krijgen. Bij mij was dit gelukkig niet het geval:

De behandeling was niet prettig, maar na een uurtje in die stoel gelegen te hebben was ik pijnvrij. Ook toen de verdoving begon uit te werken had ik eigenlijk geen last. Ik voelde meer dat gat in mijn kies en mijn kaak was op die plek wel gevoelig. Maar de pijn was weg, hoera!

Een paar dagen later wordt het gat alsnog gevuld, met een noodvulling. Een noodvulling is van zacht spul dat makkelijk weer te verwijderen is. Dit is nodig omdat er nog een wortelkanaalbehandeling zal moeten gebeuren. De noodvulling zetten gaat helaas niet helemaal zonder pijn. Een zacht materiaal dat lijkt op kauwgum wordt in het gat gedrukt.

Zondag ochtend, om half twaalf kreeg ik mijn noodvulling. Na vijf minuten stond ik weer buiten, met de boodschap nog een afspraak te maken met mijn eigen tandarts voor nog een behandeling en een definitieve vulling. Helaas kreeg ik naarmate de middag vorderde steeds meer pijn aan de kies. Een bepaalde onprettige druk zorgde voor veel pijn en het eten om zeven uur maakte dat alleen nog maar erger.

Pijn na een wortelkanaalbehandeling is normaal. Ze drukken allemaal vijltjes in je kanalen, er wordt flink in je kaak geploegd. Ga er dan ook maar van uit dat je niet met veel plezier zult eten. Lekker koud drinken of een ijsje voelt dan wel weer als een cadeautje. De tandarts zegt dat ibuprofen tegen de pijn moet helpen, maar na ervaringen van anderen en die van mezelf weet ik wel beter. Ibuprofen of paracetamol helpt niet tegen kiespijn. Je zult even moeten lijden, met een hele lange IJ.

De hele avond zat ik weer met een koelelement op de bank, ik slikte ibuprofen en paracetamol, maar niets hielp. Ik werd weer helemaal gek, de pijn van vrijdag was weer terug. De nacht was vreselijk. Ik ging op tijd naar bed, maar viel rond twaalf uur pas in slaap. Om drie uur werd ik weer wakker en mijn korte schoonheidsslaapje had niet geholpen. Sinds drie uur heb ik niet meer geslapen, maar een paar series gekeken, youtube filmpjes van bloggers bekeken en muziek geluisterd. Niks hielp om in slaap te vallen, nee, niks was saai genoeg.

Birthday,birthday,party,cake,candles,party-f774b90e0a77d061a9a508a5880fa254_h_large

Na twee dagen moet de heftige pijn wel weg zijn, anders moet je voor de zekerheid de tandarts weer even opbellen. Dat heb ik ook gedaan en de tandarts verzekerde mij dat dit komt door de noodvulling en dat het normaal is. Morgen zal ik er geen last meer van hebben, misschien dat het nog gevoelig is met eten.

Vandaag nog maar even uitzitten, aan de papjes en smoothies. En op een taartje sabbelen omdat mijn lieve mama jarig is. Het kauwen van eten heb ik gisteren wel afgeleerd.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • avatar
  Reply Marahschrijft februari 27, 2012 at 1:16 pm

  Ai, ik heb een wortelkanaalbehandeling gehad toen ik 12 was. Niet prettig. Heel veel sterkte ermee!

 • avatar
  Reply Dina februari 27, 2012 at 1:51 pm

  Aaaaah! Verschrikkelijk!

 • avatar
  Reply Karlijn februari 27, 2012 at 2:36 pm

  Au, wat vervelend! Sterkte!

 • avatar
  Reply Mariska februari 27, 2012 at 2:41 pm

  Ah verschrikkelijk die pijn! Kiespijn heb ik wel eens gehad, maar (gelukkig) nog nooit een wortelkanaalbehandeling. Sterkte ermee!

 • avatar
  Reply Tineke februari 27, 2012 at 2:43 pm

  Yikes, klinkt niet fijn! Sterkte er maar mee dan!

 • avatar
  Reply Kim februari 27, 2012 at 3:28 pm

  Dat klinkt helemaal niet fijn, ik begin het zelf te voelen als ik het lees.. Sterkte ermee, ik hoop voor je dat je er snel vanaf kunt zijn!

 • avatar
  Reply Melissa februari 27, 2012 at 4:38 pm

  Vreselijk! Ik had dit toen ik 5 was, maar kan me behalve uren in de stoel liggen en zeurende tandarts boven me dat ik ‘MIJN mond VERDER open moest doen’ niks meer herinneren.

 • avatar
  Reply Desdemona februari 27, 2012 at 6:38 pm

  Auch inderdaad. Dat heb ook een paar maanden geleden gehad, maar bij mij zat er nog een infectie bij aan de wortel. De tandarts kon niet boren tot dat het weg was.
  Ik heb een hele week rond gelopen met zenuwpijn, en de pijnstillers werkten niet.

 • avatar
  Reply Anna februari 27, 2012 at 7:57 pm

  Bah zeg! Ik heb allemaal kronen en dan worden al je echte tanden dus geslepen en nadat de verdoving is uitgewerkt doet dat ook zo’n pijn! Echt van die steken, auw! Nu moet ik nog 6 tanden aan de onderkant, over een maand de eerste behandeling weer, bah bah!

  • avatar
   Reply Jennifer februari 27, 2012 at 9:57 pm

   Oh, praat me d’r niet van. De spoedtandarts begon er ook al over dat het verstandig is om volgend jaar een kroon op die kies te laten zetten. Brrrrrrr. Ik weet niet of ik dat wel zo nodig vind…

 • avatar
  Reply Yara februari 28, 2012 at 8:53 am

  Veel sterkte met de pijn! Wat naar zeg!!

  Trouwens, wat heb je een ontzettend gave website zeg! Ik ben een beetje verliefd op je site haha. Meteen even op bloglovin’ toevoegen dus! Ga zo door :) x

 • avatar
  Reply Saskia februari 28, 2012 at 10:36 am

  Oh bah. Gelukkig nooit last van gehad. Sterkte ermee en alsnog nog gefeliciteerd met je mama!

 • avatar
  Reply Brechtje februari 28, 2012 at 4:51 pm

  Aaah, dat klinkt zo vreselijk! Pijn aan je tanden is echt erg, ik heb slotjes, dus heb daar ook regelmatig last van, maar waarschijnlijk niet zo heftig als jij dat hebt/had. Bij mij helpt een paracetamol meestal wel.

 • Leave a Reply